Connect with us

კულინარია

როგორ გავყინოთ სხვადასხვა ბოსტნეული ზამთრისთვის ისე, რომ მათ ნაკლები ადგილი დაიკავონ

გასულ ზამთარს რამდენიმე დღით დაქალი მესტუმრა. ერთმანეთს ბავშვობიდან ვიცნობთ, ამიტომ სხვადასხვა დელიკატესების გარდა უფრო ნოყიერი კერძებით ვუმასპინძლდებოდი. ერთხელ ბოსტნეულის რაგუ მოვახარშე, რომელმაც ის გააოცა. მეგობარი დროის მიუხედავად ბოსტნეულის ხარისხმა დიდად აღაფრთოვანა. მას ვასწავლე, როგორ გაეყინა ბოსტნეული ისე, რომ მათ სიჯანსაღე არ დაეკარგათ.

ამ მიზნით ცალკე საყინულე ვიყიდე. საყინულის წყალობით მთელი წელი ახალ ხილს და ბოსტნეულს ვჭამ. ასეთი მეთოდი საშუალებას მაძლევს, რომ პროდუქტების სასარგებლო ნივთიერებები და გემოს თვისებები მაქსიმალურად შევინარჩუნო. სწრაფად, მარტივად და მომგებიანად. აი, რას ვაკეთებ ბოსტნეულით.

როგორ გავყინოთ ბოსტნეული სწორად ზამთრისთვის

ბულგარული წიწაკის მომზადებით დავიწყოთ. შეგიძლიათ ნებისმიერი ტკბილი სახეობის წიწაკა გამოიყენოთ. სასურველია, რომ ის წვნიანი იყოს. დამპალი არ გაურიოთ. წიწაკა გარეცხეთ, ყუნწები და თესლები მოაშორეთ, თხელ ზოლებად ან კვადრატებად დაჭერით. დაფას საკვები პარკი გადააფარეთ, მასზე წიწაკა მოათავსეთ და ზემოდან საკვები პარკი დააფარეთ.

ყაბაყი გარეცხეთ და წვრილ კუბებად დაჭერით. წიწაკაზე ზემოდან დააწყვეთ და საკვები პარკი დააფარეთ. მზა ბოსტნეულის მიხედვით ასეთი 3-4 ფენა გააკეთეთ. ყველა პარკი გაახვიეთ და 3-4 საათით საყინულეში შეინახეთ, რომ პროდუქტები გაიყინოს. ამის შემდეგ ბოსტნეული პაკეტებში გადაანაწილეთ.

პომიდვრის გასაყინად ორ მეთოდს ვიყენებ. პირველ შემთხვევაში, პომიდორი რგოლებად უნდა დაჭრათ და ფენებად საჭრელ დაფაზე დააწყოთ, მათ შორის საკვები პარკი დააფინეთ. ამ მეთოდით შეგიძლიათ ყაბაყი ფართო რგოლებად დაჭრათ და გაყინოთ.

მეორე შემთხვევაში, პომიდვრით და მწვანილით უნივერსალურ სართავს ვამზადებ. ამისთვის პომიდორს წვრილად ვჭრი, კამას ვაქუცმაცებ და ერთამენთში ვურევ. ნარევს პაკეტებში ვანაწილებ და ვყინავ. მზა სოუსი შეგიძლიათ დაუმატოთ წვნიანებს, ბოსტნეულის და ხორცის კერძებს.

ასევე ყაბაყს მსხვილ სახეხზე ვხეხავ, ოდნავ მარილს ვამატებ, რომ წვენი გამოუშვას და ზომაში შემცირდეს, ვწურავ და ჰერმენტულ პაკეტებში ვანაწილებ. ამის შემდეგ საყინულეში ვინახავ. ზამთარში მისგან შესანიშნავი ოლადები გამოდის.

როცა ყველა ბოსტნეული უკვე გაყინულია, მათ სახელები უნდა დააწეროთ და საყინულე კამერაში დიდი ხნით შეინახოთ. ეცადეთ პაკეტიდან ჰაერი მაქსიმალურად გამოუშვათ, ასე უფრო ნაკლებ ადგილს დაიკავებენ.

აი, ასე მარტივად ვინახავ ბოსტნეულს ზაფხულში, რომ ცივ სეზონზე ახალი პროდუქტები სიამოვნებით მივირთვა. რა საჭიროა უგემურ კერძებში ფულის დახარჯვა, თუ შეგიძლიათ ყველაფერი წინასწარ გაყინოთ. თავად სცადეთ!