კულინარია
გამაგრილებელი ლიმონის სასმელის სწრაფი რეცეპტი
ლიმონის სასმელი ან როგორც მას უწოდებენ „ლიმონათი“ წლის ნებისმიერ დროს შეუცვლელია. სასმელი ზაფხულის მცხუნვარე დღეს წყურვილს შესანიშნავად კლავს, ზამთარში ავიტამინოზს უმკლავდება, გაზაფხულსა და შემოდგომაზე კი უბრალოდ განწყობას ამაღლებს.
C ვიტამინის დიდი შემცველობის წყალობით გემრიელი და სასარგებლო ლიმონათი შესანიშნავი აღმდგენი საშუალება გახდება მხიარული წვეულების შემდეგ. ახლა თქვენი კულინარიული წიგნი გადაშალეთ და ჩაიწერეთ რეცეპტი, თუ როგორ მოამზადოთ ლიმონის სასმელი სახლის პირობებში.
თქვენ დაგჭირდებათ:
- 4 ლიმონი
- 1 ლაიმა
- ½ ჭიქა შაქარი
- 2 ლ წყალი
- 1 კონა პიტნა
- მარილი გემოვნებით
როგორ მოვამზადოთ ლიმონის სასმელი
1. ლიმონი და ლაიმა აიღეთ, გარეცხეთ და მდუღარე წყალი გადაავლეთ.
2. ხილი შუაზე გაჭერით და მათგან წვენი გაწურეთ. შეგიძლიათ წვენსაწური გამოიყენოთ ან ხილი დაჭრათ და ხელით გაწუროთ. ხელით გაწურვა რთულია, ამიტომ საგორავი გამოიყენეთ. ლიმონი საჭრელ დაფაზე დადეთ და საგორავით გააბრტყელეთ, რაც შეიძლება ძლიერ დააწექით. ამის შემდეგ გაჭერით, წვენი ჭიქაში ჩაასხით, ამასთან ხელით ხილის გაწურვა გააგრელეთ. მისგან მთელი წვენი გაწურეთ.
3. დარწმუნდით, რომ გაწურულ წვენში კურკები არ დარჩა.
4. წვრილ სახეხზე ლიმონის ქერქი გახეხეთ.
5. სიროფის მოხარშვა დაიწყეთ. ამისთვის ქვაბში 2 ლ წყალი ჩაასხით, 0,5 ჭიქა შაქარი დაუმატეთ. როცა შაქარი ბოლომდე გაიხსნება, ლიმონის ცედრა და პიტნის ტოტები დაუმატეთ. ადუღებამდე მიიყვანეთ. ცეცხლიდან გადმოდგით, სიროფი 1 საათით დააყენეთ.
6. სიროფი საწურში ან ორ ფენად გაკეცილ მარლაში გადაწურეთ. გადაწურულ სიროფს ლიმონის და ლაიმას წვენი დაუმატეთ. მწიკვი მარილი დაუმატეთ.
7. ყველა ინგრედიენტი კარგად აურიეთ. სასმელი მოამზადეთ. თუ ფიქრობთ, რომ ძალიან კონცენტრირებულია, ცოტა მდუღარე წყალში გააზავეთ.
8. მიღებული სასმელი მაცივარში გასაგრილებლად მოათავსეთ. სუფრაზე გატანის წინ ჭიქებში ჩაასხით, ზემოდან ლიმონის ნაჭერი ან პიტნის ტოტი დაუმატეთ.
სასმელის მომზადების დროს ინგრედიენტების რაოდენობა შეგიძლიათ გაზარდოთ. თქვენი გემოვნებით სხვა ციტრუსი დაუმატეთ, მაგალითად, ფორთოხალი, მანდარინი, გრეიფრუტი ან ლიმონი–კოჭის სასმელი გააკეთეთ, ლიმონათს კოჭის ნაჭერი დაუმატეთ. თუმცა ეს უკვე სხვა ისტორიაა.
ლიმონათი, როგორც უალკოჰოლო სასმელი, სუფრაზე ლამაზი ჭიქებით გაიტანეთ ან კოქტეილის მოსამზადებლად გამოიყენეთ. ლიმონათით სავსე გრაფინი სადღესასწაულო სუფრაზე კომპოტის ნაცვლად გაიტანეთ ან უბრალოდ ისე დალიეთ. მნიშვნელობა არ აქვს, როგორ გაიტანთ. სტუმრებს მაინც მოეწონება.