ჯანმრთელობა
10 საკვები პროდუქტი, რომელიც მენოპაუზას შეაფერხებს
53-55 წელი – ასაკი, როცა ქალების უმეტესობა მენოპაუზის პერიოდს გადის. სამწუხაროდ, მეცნიერებმა ამ პროცესის შეცვლის გზები ჯერ ვერ იპოვეს (თუმცა მეცნიერები გვპირდებიან რამდენიმე წელში საშუალების შექმნას, რომლის საშუალებით ქალის ნაყოფიერების პერიოდი მინიმუმ 5 წლით გაგრძელდება). თუმცა უკვე გაქვთ შესაძლებლობა, მენოპაუზა 1 წლით გადადოთ. როგორც კვლევის შედეგებმა აჩვენა, რომლის ფარგლებშიც მეცნიერებმა 116 ათასი ქალის ჯანმრთელობა შეისწავლეს, კალციუმის და D ვიტამინის მაღალი შემცველი პროდუქტების მიღებისას ნაადრევი მენოპაუზის რისკი მცირდება. მნიშვნელოვანია, რომ ამ ვიტამინის და ნივთიერების მიღება სწორედ საკვებიდან მოხდეს – დანამატებს ასეთი სასარგებლო ეფექტი არ ჰქონდათ. Alltime.ge–ს რედაქცია გთავაზობთ საკვებ პროდუქტებს მენოპაუზის გადასავადებლად.
რძის პროდუქტები
კალციუმის შემცველობით ჩემპიონები. რძის პროდუქტები მდიდარია სასარგებლო რძის ცხიმებით, რომლებიც D ვიტამინის ასათვისებლად მნიშვნელოვანია. დღეში 1 ჭიქა რძე დალიეთ ან 1 ულუფა ხაჭო შეჭამეთ – ძალიან სასარგებლოა!
ჩიას თესლი
თუ ნაწლავების ჯანმრთელობაზე ზრუნავთ, ჩიას თესლი ხშირად მიირთვით. მასში ბევრი სასარგებლო უჯრედისი შედის. გარდა ამისა, 100 გრ ჩიას თესლი 631 მგ კალციუმს შეიცავს – დღიური ნორმის ორი მესამედი ნაწილი.
სარდინი
კიდევ ერთი სასარგებლო თევზი, რომელიც თქვენს ძვლებს და სახსრებს გააძლიერებს: სტანდარტული ულუფა 370 მგ კალციუმს შეიცავს. სხვათა შორის, არ დაგავიწყდეთ, რომ კვირაში 2 ულუფა თევზი ალცჰაიმერის დაავადების განვითარების რისკს მნიშვნელოვნად ამცირებს.
ნუში
ძალიან სასარგებლო წასახემსებელი, რომელიც ცილების, სასარგებლო ნახშირწყლების, უჯრედისის და კალციუმის დეფიციტს შეავსებს. ამ კაკლით ნახევრად სავსე ჭიქა 320 მლ კალციუმს შეიცავს.
მწვანილი
ისპანახი, კომბოსტო, სალათის ფურცლები არა მხოლოდ ანტიოქსიდანტური უჯრედისით, არამედ კალციუმით მდიდარია: 1 თასი მწვანე ბოსტნეული 200-400 მგ კალციუმს შეიცავს. დღეში 1 ულუფა სასარგებლო სალათი შეჭამეთ და ლამაზი და ჯანმრთელი იქნებით.
ციტრუსის წვენი
ფორთოხლის, გრეიფრუტის, მანდარინის წვენი – 1 ჭიქაზე 350 მლ კალციუმია. გახსოვდეთ, რომ ხილის წვენებმა დიდად არ უნდა გაგიტაცოთ, რადგან ბუნებრივ შაქარს დიდი რაოდენობით შეიცავს. კვირაში 1–2 ჭიქა, მეტი არა!
ლეღვის ჩირი
ჩირი ჩვეული დესერტის შესანიშნავი ალტერნატივაა. სასარგებლო (და არა „ცარიელი“, როგორც ფხვიერი ორცხობილა ან ღვეზელი) ნახშირწყლები, უჯრედისი, ანტიოქსიდანტები და ბევრი კალციუმი. 150 გრ ჩირი 320 მგ კალციუმს შეიცავს, მაგრამ ნაკლები შეჭამეთ, რადგან ჩირი ძალიან, ძალიან კალორიულია. რა თქმა უნდა, აირჩიეთ ის, რომელიც შაქრიანი სიროფის გარეშე მოამზადეს.
სოკო
მხოლოდ 100 გრ სოკო D ვიტამინის საკმარის რაოდენობას შეიცავს, რომ დღიური ნორმა დააკმაყოფილოს. ასე რომ თქვენს კერძებს დაუმატეთ ან ცალკე მიირთვით.
კვერცხი
ქათმის კვერცხით D ვიტამინის დღიურ ნორმას სრულად ვერ მიიღებთ, რადგან 1 კვერცხი დღიური ნორმის მხოლოდ 4%–ს შეიცავს, მაგრამ დანამატის სახით მისი ჭამა აუცილებლად ღირს. საუზმე, რომელშიც კვერცხი შედის – დილის ტრაპეზის ერთ–ერთი საუკეთესო ვარიანტია.
ყველი
100 გრ ყველი D ვიტამინის დღიური ნორმის 3%–ს ფარავს. ასევე ყველის რეგულარული მოხმარება ინსულტის რისკს ამცირებს და გულ–სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას მხარს უჭერს.