Connect with us

საკითხავი

27 მეთოდი, როგორ მოვიშოროთ უსიამოვნო სუნი სახლიდან

დღეს გიზიარებთ რამდენიმე ხრიკს, თუ როგორ მოიშოროთ სახლიდან უსიამოვნო სუნი.

27 პრაქტიკული მეთოდი:

1. რაიმე კერძის მომზადების შემდეგ ღუმელიდან სუნი გაქრება, თუ მასში 10 წუთით წყლით და ფორთოხლის ან ლიმონის ქერქით სავსე ქვაბს აადუღებთ.

2. სამზარეულოს კარადაში უსიამოვნო სუნი გაქრება, თუ კარადაში დაფქული ყავით სავსე ქაღალდს დადებთ.

3. საპურეში სპეციფიკური სუნის მოშორებას შეძლებთ, თუ ძმარში დასველებული ჩვრით საპურეს გაწმენდთ, შემდეგ კი კარგად გააშრობთ.

4. თუ ფაიფურის ჩაიდანში, რომელსაც იშვიათად იყენებენ, ობის სუნი გაჩნდა, ჩაიდანი უნდა გარეცხოთ, გაამშრალოთ და ჩაიდნის ფსკერზე შაქრის ნატეხი დადოთ.

5. თერმოსიდან სუნის გასაქრობად, მასში 2 ს/კ ბრინჯი ჩაყარეთ, თბილი წყალი დაასხით, თავზე დაახურეთ და რამდენჯერმე კარგად შეანჯღრიეთ. ამის შემდეგ თერმოსი ცხელი წყლით გარეცხეთ. ის სუფთა გახდება, ხოლო უსიამოვნო სუნი აორთქლდება.

6. თერმოსიდან უსიამოვნო სუნის გასაქრობად კიდევ ერთი მეთოდი გამოგადგებათ. წყლის და ძმრის ნარევი გამოავლეთ.

7. თუ სამზარეულოს ჭურჭელს თევზის, მჟავე კომბოსტოს ან ნივრის სუნი აქვს, შეგიძლიათ თბილი წყლით და ძმრით (2 ლ წყალზე 2 ს/კ ძმარი) გარეცხოთ. თევზის სუნის მოშორებას ძალიან მარილიანი წყლითაც შეძლებთ.

8. მაცივრიდან უსიამოვნო სუნი რამდენიმე დღეში გაქრება, თუ მასში რამდენიმე აბ აქტივირებულ ნახშირს ჩადებთ.

1-1,5 კგ შავი პური ნაჭრებად დაჭერით და მაცივრის თაროებზე დადეთ. რამდენიმე საათით გააჩერეთ და უსიამოვნო სუნი გაქრება.

9. მაცივარში უსიამოვნო სუნმა რომ არ შეგაწუხოთ, გალღობის დროს (თვეში მაქსიმუმ 2-ჯერ), შიდა ნაწილი თბილი წყლით და სოდით (1 ს/კ სოდა 1 ლ წყალზე), შემდეგ კარგად გაამშრალეთ და 30 წუთით გაანიავეთ.

10. მძაფრი სუნის მქონე პროდუქტები მაცივარში ფოლგაში შეხვეული შეინახეთ.

11. სამზარეულოში ან აბაზანაში კანალიზაციის მილის უსიამოვნო სუნის მოშორებას შეძლებთ, თუ მილის ხვერელებში უფრო მეტ მარილს ჩაყრით. ამ მიზნით კვირაში ერთხელ ნიჟარის სანიაღვრე მილები, აბაზანა სარეცხი სოდის ხსნარით ( 2 ს/კ 1 ლ წყალზე) ჩარეცხეთ.

12. საკვების მომზადების დროს ტაფაზე ცოტა ძმარი დაასხით, სუსტ ცეცხლზე დადგით და თევზის, ნივრის, ასევე კერძის სუნი აორთქლდება.

13. თამბაქოს სუნს ორპირი ქარიც კი ვერ აქრობს. მის მოშორებას შეძლებთ, თუ ფანჯარას გააღებთ და ოთახის სხვადასხვა ნაწილებში 2-3 სველ ბამბის პირსახოცს დადებთ, რომლებიც სუნს შეიწოვენ. შეგიძლიათ რამდენიმე სანთელი აანთოთ.

14. თამბაქოს და შრომის სუნს გააქრობთ ფორმალინის 5 %-იანი ხსნარით. ოთახში გააფრქვიეთ.

15. ზეთის საღებავის სუნი ჩვეულებრივ დიდხანს ინახება. თუ ოთახის კუთხეებში რამდენიმე ძალიან მარილიან, ცივ წყალს დადგამთ, უსიამოვნო სუნი მალე გაქრება.

16. ზეთის საღებავის მოშორებას შეძლებთ, თუ ოთახის კუთხეებში გახეხილი ნივრით სავსე თეფშებს დადებთ.

17. თევზის სუნი გაქრება (თევზი კი უფრო გემრიელი და ნაზი გახდება), თუ თევზით სავსე ქვაბს ახალ რძეს დაუმატებთ.

ტალახის სუნის მქონე თევზი მომზადებამდე 1 საათით ადრე ძმრიან წყალში ჩადეთ (2 ს/კ ძმარი 1 ლ წყალზე).

გასუფთავებულ და დაჭრილ თევზის ნაჭრებს მარილი მოაყარეთ ( 1 ს/კ ზემოდან 1 კგ მარილზე), თევზს კარგად წაუსვით და 15 წუთით გააჩერეთ. შემდეგ მარილი ჩამორეცხეთ, თითოეულ ნაჭერს წყალი გადაავლეთ. ჭაობის სუნი გაქრება, მისი დამარილება საჭირო აღარაა, შეწვის დროს თევზი არ დაიშლება.

18. თევზის უსიამოვნო სუნის მოსაშორებლად, ცხელ ტაფაზეე შაქრის ნატეხი დადეთ ან 1 ჩ/კ შაქრის ფხვნილი მოაყარეთ.

თევზის სუნი შემცირდება, თუ ხარშვის დროს ქვაბის თავსახურს ძმარში დასველებულ სალფეთქს დააკრავთ, წყალს კი დაფნის ფოთოლს დაუმატებთ.

19. მოხარშული კომბოსტოს უსიამოვნო სუნი მინიმუმამდე შემცირდება, თუ თხელ სუფთა ქსოვილში გახვეულ ყავისფერ პურს დაუმატებთ. მოხარშული კომბოსტოს უსიამოვნო სუნი რომ მოიშოროთ, ქვაბს ძმარში დასველებული ჩვარი, ზემოდან კი თავსახური უნდა დააფაროთ.

20. თუ ჭარხლის ხარშვის დროს ქვაბში პურის ქერქს ჩადებთ, ის უსიამოვნო სუნს შთანთქავს.

21. თუ რძე გაზქურაზე გადმოგესხათ, მარილი სწრაფად დააყარეთ – მიმწვარის სუნი სწრაფად გაქრება და გაზქურას მარტივად გაწმენდთ.

22. ლითონის ყუთების უსიამოვნო სუნი გაქრება, თუ მათში რამდენიმე ასანთს ჩადებთ.

23. ქვაბებიდან ხახვის სუნი რომ გააქროთ, 2-3 ს/კ ძმარი დაასხით და გაზქურაზე დადგით, 2-3 წუთით ადუღეთ. შემდეგ სარეცხი ჭურჭლის ფხვნილით ან წვრილი ქვიშით და საპნით გარეცხეთ.

24. ხახვის სუნის მოშორებას ლითონის მაგიდის მოწყობილობით შეძლებთ, თუ მას სუფრის მარილით მშრალად გაწმენდთ.

25. თუ ტაფის გაწმენდის შემდეგ თევზის ან ხახვის სუნი დარჩა, ცხელ ტაფას სველი ჩაის ჩენჩო დააყარეთ და თავსახური 1 საათით დაახურეთ.

26. ხის ჭურჭლიდან ობის სუნს მოიშორებთ, თუ ცხელი წყლის და ძმრის ნარევს, შემდეგ კი საპნიან წყალს გადაავლებთ.

27. შემწვარი ხახვის სუნი გაქრება, თუ ტაფის გარეცხვის შემდეგ მასში 2 ს/კ ძმარს და 1 ჭიქა წყალს დაასხამთ და 5 წუთით აადუღებთ და შემდეგ გააშრობთ.