ჯანმრთელობა
როგორ გვატყუებდნენ კალცის შესახებ
კალცი ადამიანის ორგანიზმში ყველაზე გავრცელებული ელემენტია. კალცის უდიდესი ნაწილს კბილები და ძვლები შეიცავენ. ჩვენ ბავშვობიდან გვასწავლიდნენ, რომ კალცის ძირითადი წყარო – რძის პროდუქტებია.
მოდით სიმართლეს თვალებში ჩავხედოთ. მცენარეული პროდუქტები მდიდარია კალცით:
ყაყაჩოს თესლი – 1460მგ/100გ
სეზამის მარცვლები – 670-976მგ/100 გრამი
ჭინჭარი – 713 მგ/100 გრამი
დიდი მრავალძარღვა – 412 მგ/ 100გ
მზესუმზირის მარცვლები – 367 მგ/100 გ
ასკილი-257 მგ / 100 გ
ნუში 252-273 მგ / 100 გ
ოხრახუში-245 მგ / 100 გ
თხილი 226 მგ / 100 გ
ამარანტი, თესლი-214 მგ / 100 გ
წიწმატი-214 მგ / 100 გ
ძროხის რძეში კი მისი შემადგენლობა სულ რაღაც 120მგ/100 გრამია. ხაჭოში კი 80მგ/100გ.
ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის მიერ რეკომენდებული კალცის სადღეღამისო ნორმაა:
3 წლამდე ბავშვებისთვის – 600 მგ
ბავშვები 4-დან 10 წლამდე – 800 მგ
ბავშვები 10-დან 13 წლამდე – 1000 მგ
მოზარდები 13-დან 16 წლამდე – 1200 მგ.
ახალგაზრდები 16 წლიდან და ზემოთ – 1000 მგ
უფროსები 25-დან 50 წლამდე – 800-დან 1200 მილიგრამამდე.