Connect with us

კულინარია

რატომ უნდა დავუმატოთ ფორთოხლის წვენი ტორტს

დღეს, ფორთოხლის და თაფლის ნამცხვრის შესანიშნავ რეცეპტს გთავაზობთ, რომლის მომზადებაზე მთელი დღე და არა ერთი ხელი უნდა გამოყოთ. რეცეპტი რთული, მაგრამ საიმედოა. 2 სახეობის კრემი და ფორთოხლის წვენი – ეს რაღაც ფანტასტიურია!

თქვენ ბევრი ინგრედიენტი, კარგი ღუმელი და დრო დაგჭირდებათ. ეცადეთ, ჩვენს ინსტრუქციას დეტალურად მიყვეთ. ასე ბრწყინვალე შედეგს მიიღებთ!

როგორ მოვრთოთ თაფლიანი ნამცხვარი

ფორთოხლის ქურთი

ინგრედიენტები:

  • 130-140 გრ ფორთოხლის წვენი
  • 15 გრ ფორთოხლის ცედრა
  • 4 კვერცხის გული
  • 60 გრ კარაქი
  • 40 გრ შაქარი
  • 0,2 ჩ/კ სიმინდი (3-4 მწიკვი)
  • 4 გრ სიმინდის სახამებელი (1/2 ს/კ)
  • 15 გრ წყალი

ფორთოხლის მურაბა ალკოჰოლის არომატით

ინგრედიენტები:

  • 200 გრ ფორთოხლის წვენი
  • 200 გრ ფორთოხლის ნაჭრები
  • 5 გრ ფორთოხლის ცედრა
  • 30 გრ კარგი ძლიერი ალკოჰოლი
  • 0,25 გრ ჩ/კ კურკუმა
  • 100 გრ შაქარი
  • 6-8 გრ პექტინი

თაფლი-ფორთოხლის ბისკვიტი

ინგრედიენტები:

  • 2 კვერცხი
  • 200 გრ შაქარი
  • 100 გრ კარაქი
  • 200 გრ თაფლი
  • 10-12 გრ სოდა (1 ჩ/კ)
  • 5-7 გრ ფორთოხლის ცედრა (1 ფორთოხალი)
  • 500-550 გრ ფქვილი

კრემი (შიგთავსი)

ინგრედიენტები:

  • 400 გრ არაჟანი
  • 100 გრ ნაღები
  • 40 გრ შაქრის ფხვნილი
  • 5 გრ შაქარი ვანილით

კრემი (ზედაპირისთვის)

ინგრედიენტები:

  • 200 გრ არაჟანი
  • 50 გრ ნაღები
  • 20 გრ შაქრის ფხვნილი

მომზადება:

1. ტორტის მომზადებამდე 5-6 ფორთოხალი აიღეთ, თბილ წყალში საპნით გარეცხეთ და გაამშრალეთ. ეს იმისთვის უნდა გააკეთოთ, რომ ციტრუსის ცედრას მტვერი და ცვილი მოაშოროთ. 1 დიდი ზომის ფორთოხალი გვერდზე გადადეთ, ის მთელი დაგჭირდებათ. დანარჩენი წვენისთვის დაგჭირდებათ, ამიტომ 170 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 10 წუთით გააცხელეთ. ასე გაწურვა უფრო გაგიადვილდებათ, რადგან დაახლოებით 340 გრ წვენი დაგჭირდებათ.

2. ქურთის მომზადება

წვენი ღრმა ტაფაში ჩაასხით, ცედრა, კვერცხის გული, კარაქი და კურკუმა დაუმატეთ. სახამებელი წყალს აურიეთ და ღრმა ტაფაში ჩაასხით, ასე ფორთოხლის წვენს აურიეთ. ახლა ღრმა ტაფა საშუალო ცეცხლზე დაადგით და ჯოხით აურიეთ. ადუღების შემდეგ სითხეს კიდევ 15 წამით აურიეთ და ცეცხლიდან გადმოდგით. საწურში გაწურეთ, შესაფერის ჭურჭელში გადაასხით და საკვები ცელოფანი დააფარეთ. მაცივარში შედეთ და გაგრილება აცადეთ.

3. მურაბა მოამზადეთ

ღრმა ტაფაში ფორთოხლის წვენი ჩაასხით, ფორთოხლის ნაჭრები, ცოტა ცედრა, ალკოჰოლი და კურკუმა დაუმატეთ. სუსტ ცეცხლზე დადგით და აურიეთ. ამ დროში, ცალკე თასში 100 გრ შაქარი პექტინებს აურიეთ. ეს ნარევი ფორთოხლის წვენსა და ფორთოხლის ნაჭრებს ფრთხილად დაუმატეთ, როცა ის 35-45 გრადუსს მიაღწევს. მურაბა ადუღებამდე მიიყვანეთ და კიდევ 2 წუთით ხარშეთ. მზა მურაბა ქილაში ჩაასხით და სიცივეში, სადღაც 6 საათით გააჩერეთ.

4. თაფლის ნამცხვრის ბისკვიტი მოამზადეთ

2 კვერცხი შაქართან ერთად მიქსერით ათქვიფეთ ისე, რომ 2-ჯერ უფრო მეტი მოცულობა მიიღოთ. ღრმა თასში კვერცხის მასა, კარაქი, თაფლი, სოდა და ფორთოხლის ცედრა აურიეთ. ჭურჭელი წყლის ორთქლზე დადეთ და აურიეთ, სანამ კარაქი და თაფლი არ გადნება, 200 გრ გაცრილი ფქვილი დაუმატეთ და კარამელის მასის წარმოქმნამდე აურიეთ. ის უნდა აქაფდეს, გასქელდეს და ჯერ ღია კარამელის, შემდეგ მუქი კარამელის ფერი გახდეს. ეს 16-20 წუთს წაგართმევთ. ყველაფერი ცეცხლის და ჭურჭლის დიამეტრზეა დამოკიდებული.

ამის შემდეგ წყლის ორთქლიდან გადმოიღეთ და 15 წუთით გააჩერეთ. დარჩენილი ფქვილი გაცერით და მოხარშულ ნარევს 300 გრ ფქვილი დაუმატეთ. 50 გრ ფქვილი მოიტოვეთ და ნელ-ნელა დაუმატეთ. ცომი ჯერ კოვზით, შემდეგ კი ხელით მოზილეთ. რბილი და წებოვანი ცომი გამოვა. ცომი პაკეტში მოათავსეთ და მაცივარში 20 წუთით შედეთ. ამ დროში პერგამენტიდან 8 კვადრატი გამოჭერით. ცომი 7 ნაწილად გაყავით (თითო – 160 გრ) და თითოეული პერგამენტის ქაღალდზე გააბრტყელეთ. დარჩენილი ცომიდან მე-8 ფენა გააკეთეთ. თითოეული 200 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 6-7 წუთით აცხვეთ, სანამ ღია კარამელის ფერს არ მიიღებს. ბისკვიტის ფენის კუთხეები ფორმის მიხედვით ამოჭერით.

5. კრემის მომზადება

მიქსერის ჭიქაში კარგად გაგრილებული არაჟანი და ნაღები მოათავსეთ, შაქრის ფხვნილი და ვანილის შაქარი დაუმატეთ. ჯერ დაბალ სიჩქარეზე, შემდეგ კი მაღალ სიჩქარეზე ათქვიფეთ. მდგრადი კრემი უნდა მიიღოთ. ყურადღებით იყავით, არ გადააჭარბოთ.

6. ტორტი ააწყვეთ

საკონდიტრო ტომარაში 130 გრ კრემი მოათავსეთ და ბოლოს წვერი მოაჭერით. მისი დახმარებით პატარა საზღვრები უნდა გააკეთოთ ფენებს შორის. ქურთი და მურაბა მაცივრიდან გამოიღეთ და სასწორის დახმარებით ორ თანაბარ პორციად გაყავით. თუ მურაბა გასქელდა, მიკროტალღურ ღუმელში ცოტა შეათბეთ. ნამცხვრის პირველ ფენა აიღეთ და 60 გრამი კრემი თანაბრად გადაანაწილეთ. საკონდიტრო ტომრის დახმარებით კუთხეებში კრემის მცირე საზღვრები გააკეთეთ. ცენტრში მურაბის პირველი ნაწილი მოათავსეთ და ფრთხილად გადაანაწილეთ. ზემოდან მეორე ფენა დაადეთ. კვლავ კრემი წაუსვით. მე-3 და მე-4 ფენებზეც ასე გააკეთეთ. ამრიგად გამოგივათ: მურაბის ფენა, უბრალოდ კრემი, ქურთის ფენა, უბრალოდ კრემი, მურაბის ფენა, უბრალოდ კრემი, ქურთის ფენა.

ტორტი 6-8 საათით მაცივარში შედეთ, რომ კარგად გაიჟღინთოს. თქვენი სურვილის მიხედვით შეგიძლიათ გააფორმოთ.

ფორთოხლის და თაფლის ნამცხვარი კარგია ისეთი, როგორიც არის. მას ზედმეტი არაფერი სჭირდება. პირველ რიგში, ასე გემოს გააფუჭებთ, მეორეც გარეგნულ მხარეს, რომელიც ისედაც იდეალურია. გემრიელად მიირთვით.