Connect with us

ჯანმრთელობა

თხის რძე კურნავს ალერგიას, ეკზემას, ართრიტსა და ასთმას

ბევრი ადამიანი, თავისი უცოდინრობით, ჯანმრთელობაზე მრავალ ნეგატიურ გავლენას განიცდის ძროხის პასტერიზებული რძის მოხმარებისა და ამ ძალიან პოპულარულ სასმელსა და ჯანმრთელობის პრობლემებს შორის კავშირის გაუვლელობის გამო.

თხის რძე, მეორე მხრი, არამხოლოდ უფრო ჯანსაღი არჩევანია, არამედ იგი სამკურნალო თვისებებითაცაა გაჯერებული, ამცირებს ალერგიისა და საჭმლის მონელების პრობლემების გაჩენის ალბათობას.

თხის უმი რძე ჯანმრთელობისთვის

მაშინ, როცა დასავლური სამყაროს დიდი ნაწილი სვამს საქონლის რძეს და უამრავ ანთებით დაავადებას ებრძვის, თხის რძე ფართოდ მოიხმარება დარჩენილ ქვეყნებში, მისი მდიდარი კვებითი ღირებულების გამო.

1 ჭიქა თხის რძე შეიცავს:

  • კალორია: 168
  • ნაჯერი ცხიმები: 6.5 გ/33% DV *
  • ნახშირწყლები: 11 გ/4% DV
  • ცილა: 10.9 გ/4% DV
  • ქოლესტერინი: 27 მგ/9% DV
  • შაქარი: 11 გ
  • ნატრიუმი: 12 მგ/5% DV
  • A ვიტამინი: 483 МЕ/10% DV
  • C ვიტამინი: 3.2 მგ/5% DV
  • D ვიტამინი: 29.3 МЕ/7% DV
  • ვიტამინი B2 (რიბოფლავინი): 0.3 მგ/20% DV
  • კალციუმი: 327 მგ/33% DV
  • ფოსფორი: 271 მგ/27% DV
  • მაგნიუმი: 34.2 მგ/9% DV
  • კალიუმი: 498 მგ/14% DV
  • სპილენძი: 0.1 მგ/6% DV
  • თუთია: 0.7 მგ/5% DV

*DV = რეკომენდებული დღიური ნორმა.

თხის უმი რძის უპირატესობები

1. ამცირებს ანთებას

ანთება უამრავი ტკივილისა და დაავადების მიზეზია. კვლევებით დადგინდა, რომ ანთების შემცირება თხის რძის ერთ-ერთი ყველაზე დიდი უპირატესობაა. იგი არამხოლოდ არ იწვევს ანთებას, საქონლის რძისგან განსხვავებით, არამედ ფაქტობრივად ამცირებს ანთებას, რომელიც უკვე გვაქვს სხეულში, შედეგად იწყება შეხორცების პროცესი.

2. მხარს უჭერს ჯანსაღ საჭმლის მონელებასა და ნერვულ სისტემას

კვლევებმა აჩვენა, რომ თხის რძე შეიცავს მძლავრ ანთებისსაწინააღმდეგო მოლეკულებს, სახელად ოლიგოსაქარიდები, რომლებიც პრებიოტიკების მსგავსად მოქმედებენ კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში. მისი შესაძლო უპირატესობები მოიცავს:

  • ხელს უშლის ანთების გამომწვევი ბაქტერიების კუჭში დარჩენასა და საჭმლის მონელების დარღვევის გამოწვევას;
  • ბუნებრივი გზით ამცირებს ცუდი ქოლესტერინის დონეს და ზრდის “კარგი” ქოლესტერინის დონეს;
  • ამცირებს ტრიგლიცერიდებს;
  • აუმჯობესებს მგრძნობელობას ინსულინის მიმართ, აგრეთვე, გლუკოზის მეტაბოლიზმს;
  • აუმჯობესებს და აძლიერებს იმუნურ სისტემას;
  • ასტიმულირებს ჯანსაღი ბაქტერიების გამრავლებას, რასაც გადამწყვეტი მნიშვნელობა აქვს საჭმლის ჯანსაღი მონელებისა და იმუნური სისტემისთვის;
  • თხის რძე შეიცავს ნაკლებ ლაქტოზას, იმავე რძის შაქარს, ვიდრე საქონლისა, რაც ამარტივებს რძის მონელებას მათთვის, ვისაც ლაქტოზის აუტანლობა აქვთ.

ვირთხებზე ჩატარებულ ექსპერიმენტებში გაირკვა, რომ თხის რძით გამოკვებილ ვირთხებში შემცირდა კოლიტის სიმპტომები და დაუყოვნებლივ დაიწყო ჯანმრთელობის აღდგენის პროცესი.