Connect with us

საკითხავი

თუ ასეთ თაფლს დაინახავთ, არავითარ შემთხვევაში არ იყიდოთ

ნატურალური თაფლი ჯანმრთელობის და ხანგრძლივი ცხოვრების საწყობია! რა მოხდება, თუ თქვენს წინაშე არა ნამდვილი თაფლი, არამედ სუროგატია?

გიზიარებთ საიდუმლო ხრიკებს, რომლებიც ნატურალური თაფლის ყალბისგან გარჩევაში დაგეხმარებათ. ვიმედოვნებთ, რომ ჩვენი რჩევები აუცილებლად დაგეხმარებათ.

1. გემოს თვისებებით

ნამდვილ თაფლს ტკბილი წახემსების გარდა მომწარო გემოც უნდა დაჰყვებოდეს და ყელში ცოტა წვას იწვევდეს. სჯობს თაფლი შეიძინოთ ბაზრობაზე, სადაც პროდუქტის გასინჯვის შესაძლებლობა გექნებათ.

2. სუნით და არომატით

ნატურალურ თაფლს ხშირად თავის მოსაბეზრებელი ყვავილოვანი არომატი არ აქვს. ხელოვნურ თაფლს შეიძლება სუნი საერთოდ არ ჰქონდეს, მაგრამ მეორე უკიდურესობაც არსებობს – მკვეთრი ხელოვნური სუნი.

3. ფერით

სჯობს მკვეთრად გამოხატული თეთრი ელფერის მქონე თაფლის შეძენას თავი აარიდოთ. ასეთი განსაკუთრებულობა ფუტკრის შაქრიანი სიროფით გამოკვებაზე საუბრობს. ბუნებრივია, ნატურალურ თაფლს სასარგებლო თვისებებით ჩამორჩება.

4. კონსისტენციით

ნამდვილ თაფლს მინარევების გარეშე ერთგვაროვანი კონსისტენცია აქვს. ქილის ძირში ნალექი არ უნდა იყოს. წლის დროის მიხედვით თაფლი შეიძლება თხევადი (ახალგაზრდა თაფლი, განსაკუთრებით ზაფხულში), ან სქელი იყოს, ე.წ. „დაშაქრული“ თაფლი. ასეთი კრისტალური თაფლი უფრო ღია და ბუნდოვანი ხდება.

ამ მხრივ, ზამთარში დახლებზე თხევადი თაფლის ხარისხი საჭიროა. მისი თხევადი კონსისტენცია იმას ნიშნავს, რომ პროდუქტი გაყალბებულია ან სავაჭრო სახის მისაღებად გადამდნარია. ისეთი ვარიანტიც შესაძლებელია, რომ ფუტკრები შაქრით გამოკვებეს.

გამონაკლისს მხოლოდ აკაციის თაფლი წარმოადგენს, რომელიც ნელა კრისტალდება და თხევად მასას უფრო დიდხანს ინარჩუნებს.

გაზაფხულის დასაწყისში ბაზარზე მუქი შეფერილობის თაფლი ჩნდება. ეს შეფერილობა წიწიბურას თაფლს ახასიათებს. ზოგჯერ ისე ხდება, რომ არაკეთილმოსურნე გამყიდველები მუქი, გასული წლის თაფლს ახალ წიწიბურას თაფლად ასაღებენ. ასეთი ფერი მიღებას შეძლებთ, თუ გასული წლის გამაგრებულ თაფლს გადაადნობთ. წიწიბურას თაფლის შეძენას სიფრთხილით უნდა მოეკიდოთ. სჯობს თაფლი ნაცნობ მეფუტკრესთან შეიძინოთ.