Connect with us

კულინარია

როგორ გამოვაცხოთ კულიჩები ქაღალდის ფორმებში სწორად

სახლში მომზადებული სააღდგომო პასკა კიდევ უფრო გემრიელი და სადღესასწაულოა. წელს კულიჩების გამოცხობას ქაღალდის ფორმებში ვაპირებ. ვიცი, რომ ამის გაკეთებას ყველა ვერ ბედავს ამიტომ, რამდენიმე ბრძნულ რჩევას გიზიარებთ.

საცხობი ქაღალდის ფორმები არა მხოლოდ მოსახერხებელი, არამედ ლამაზიცაა. ასეთ ფორმაში პასკა შეგიძლიათ სუფრაზე დადოთ ან ვინმეს აჩუქოთ. თუ კულიჩების მომზადებას სახლში აპირებთ, Alltime-ის რჩევებით შეიარაღდით!

როგორ მოვამზადოთ შინაურული კულიჩები ქაღალდის ფორმებში

კვერცხის გულით დაფარეთ

გამოცხობამდე პასკებს ოდნავ ათქვეფილი კვერცხის გულის და ცოტა თბილი წყლის ნარევი წაუსვით. ამის გაკეთება კულინარიული ფუნჯით მოსახერხებელია. გირჩევთ კულიჩებს კვერცხის გულის ნარევი სამუშაო ზედაპირზე წაუსვათ და მხოლოდ ამის შემდეგ გადაიტანოთ საცხობ ლანგარზე. კულიჩის ზედაპირი სქლად და თანაბრად უნდა იყოს დაფარული. სწორედ ასე შეძლებთ ბზინვარე და თხელი ქერქის მიღებას.

ყურადღება მიაქციეთ, რომ კვერცხწასმული კულიჩები დაუტენიანებელ ღუმელში ცხვება. საქმე იმაშია, რომ ორთქლი კვერცხის გულის ბზინვარებას ანეიტრალებს და შაქრის პუდრას შლის.

ცხობის ტემპერატურა

ტრადიციულად, კულიჩებს ქაღალდის ფორმებში 180-200 გრადუს ტემპერატურაზე აცხობენ. თუმცა ყველაფერი თქვენი ღუმელის მახასიათებლებსა და კულიჩების ზომებზეა დამოკიდებული. კარაქის ცომიდან დამზადებულ პატარა კულიჩებს და სხვა სააღდგომო ფუნთუშებს დაახლოებით 15 წუთით 200-220°C  ტემპერატურაზე აცხობენ.

თუ ფენოვან ცომს იყენებთ, ღუმელის ტემპერატურა 230-270°C–მდე ასწიეთ. ეს აუცილებელია იმისთვის, რომ კარაქის დნობა თავიდან აიცილოთ და ხარისხიანი ცხობა უზრუნველყოთ. ბისკვიტის ცომს 200-220°C–ზე 40 წუთით ცხობა სჭირდება, ხოლო მოხარშულს – მინიმუმ ნახევარი საათი 180-200°C–ზე.

კონვექცია

კულიჩების ცხობისას აუცილებელია კონვექციის გათვალისწინება, რომ ყველა მხრიდან თანაბრად გამოცხვეს. თუ ცხობისას ორთქლი საკმარისია, ცომზე ქერქი ნაადრევად არ წარმოიქმნება. ალბათ, შეგიმჩნევიათ, რომ ზოგიერთი კულიჩის ზედაპირზე ბზარებია.

განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია, რომ ქაღალდის ფორმებში დიდი კულიჩების ცხობისას საკმარისი ორთქლის მიწოდება მოხდეს. ამისთვის კულიჩებს ცოტა თბილი წყალი აპკურეთ და ღუმელში საჭირო ტემპერატურაზე მესამედით ნაკლები დააყენეთ. 10-15 წუთში კიდევ აპკურეთ და სრული ტემპერატურა დააყენეთ. ცხობის ბოლოს კიდევ ერთხელ შეასხურეთ.

თუ პატარა ან საშუალო ზომის კულიჩებს აცხობთ, ქვედა ლანგარზე ცოტა ცხელი წყალი დაასხით. ასე ნაწარმი არ დაიწვება და მყარი ქერქით არ დაიფარება.

საფუარი

კულიჩების საცხობად მხოლოდ ცოცხალი და არა მშრალი საფუარი, ასევე მაღალი ხარისხის ფქვილი გამოიყენეთ. ფქვილი გამოყენების წინ აუცილებლად გაცერით. კარაქიც ახალი უნდა იყოს, გამოყენების წინ ოთახის ტემპერატურაზე დაარბილეთ და გაადნეთ.

უდავოდ, მთავარია, რომ სააღდგომო კულიჩები სიყვარულით და წრფელი გულით მოამზადოთ. ახლა უკვე იცით, რამდენიმე ხრიკი, რომელთა დახმარებით ამოცანასთან გამკლავებას შეძლებთ. თქვენ კულიჩების ყიდვას აპირებთ თუ სახლში გამოცხობას?