Connect with us

ვიდეო

მარილის მოხმარება: 6 ჭეშმარიტება, რომლის შესახებ უნდა იცოდეთ

ჩვეულებრივი მარილი ან ნატრიუმის ქლორიდი მინერალური ნაერთია, რომელსაც სანელებლის სახით რეგულარულად ვიყენებთ. რამდენიმე წლის განმავლობაში ექსპერტებმა მარილის ჭარბი მოხმარების შესახებ გაფრთხილება გამოთქვეს.

მას თეთრი შხამის კვალიფიკაცია მისცეს, მაგალითად, სუფრის შაქრის ან რაფინირებული ფქვილის მსგავსად. განსაკუთრებით იმიტომ, რომ ხანგრძლივი დროით ჭარბი მარილის მოხმარებამ შეიძლება ჯანმრთელობის პრობლემები გამოიწვიოს.

ყველაფერი სიმართლეა, რასაც მარილის მოხმარების შესახებ ამბობენ?

დღეს ამ ინგრედიენტის ჭარბი მოხმარების შესახებ რამდენიმე მნიშვნელოვან ჭეშმარიტებას გიამბობთ. ყურადღება მიაქციეთ და მოცემული რეკომენდაციები გაითვალისწინეთ.

1. მარილის ჭარბი მოხმარება არტერიულ წნევას ზრდის

არსებობს მტკიცებულება, რომ მარილი არტერიული წნევის ზრდაში მნიშვნელოვან როლს ასრულებს. ამასთან, ეს ფაქტორი ინსულტის და გულის იშემიური დაავადების რისკს ზრდის.

ზოგიერთმა ტესტმა აჩვენა, რომ მარილის ყოველდღიური მოხმარების შემცირებამ არტერიული ჰიპერტონიის შემცირება გამოიწვია.

2. მარილის ჭარბად მოხმარება კუჭის სიმსივნის განვითარების რისკს ზრდის

ამჟამად კუჭის სიმსივნე სიმსივნის ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული სახეობაა.

ამ დაავადებასთან დაკავშირებული ძირითადი დიეტური ფაქტორები მოიცავს: შებოლილი ხორცის რეგულარული ფაქტორები, მარილის შემცველი პროდუქტები და ნიტრიტებით მდიდარი საკვები პროდუქტები.

3. პაციენტებმა, რომელთაც თირკმლის დაავადებები აწუხებთ, რაციონში მარილის შემცველობა უნდა გააკონტროლონ

პირველ რიგში, თირკმლის ქრონიკული დაავადების დროს მარილის ჭარბი მოხმარება უნდა შეზღუდოთ.

მეორეც, თირკმლის დაავადებები გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს და თირკმლების ფუნქციების გაუარესებას უკავშირდება.

ამასთან, თუ ნატრიუმის ბალანსში თირკმლების როლს გაითვალისწინებთ, პაციენტებმა მარილის მოხმარება უნდა შეამცირონ.

უფრო მეტიც, შეშუპების განვითარების რისკი შემცირდება, თუმცა მარილის ხანგრძლივი დროით შემცირების ეფექტები განსაზღვრული არ იქნა. მაგალითად, ზოგადი სიკვდილიანობის შემცირება ან თირკმლის ფუნქციის გაუარესება.

4. ჩვენ ძალიან ბევრ მარილს ვიღებთ

ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაცია გირჩევთ, რომ მარილის მოხმარება დღეში 5 გრამამდე შეამციროთ. პრობლემა იმაში მდგომარეობს, რომ ახლა მარილის საშუალო მოხმარება როგორც ბავშვებში, ასევე ზრდასრულებში რეკომენდაციებს აჭარბებს.

5. თავი აარიდეთ მარილს, რომელსაც ვერ აკონტროლებთ

მარილის ჭარბი მოხმარება დიდწილად არ უკავშირდება მარილს, რომელსაც სამზარეულოში ვამატებთ. სავარაუდოდ, ეს საერთო რიცხვის 20-25%-ს წარმოადგენს. პროდუქტებში შემავალი მარილი, რომელსაც ვყიდულობთ, უფრო მეტად მნიშვნელოვანია.

ყველაზე დიდი ნაწილი ამ პროდუქტების მოხმარებიდან მოდის:

  • ნახარშები და მზა წვნიანები, ბულიონის კუბები;
  • კომერციული სოუსები;
  • პური, ორცხობილა და ფანტელები;
  • ძეხვი და ხორცი სხვა ნაწარმი
  • წასახემსებელი და მარილიანი კაკალი

სწორედ ამიტომ, მარილის მოხმარების შესამცირებლად საუკეთესო ზომებია ახალი პროდუქტების მიღება. უპირატესობა ისეთ ალტერნატივას მიაქციეთ, როგორიცაა:

  • ხილი და ბოსტნეული
  • კვერცხი
  • ჩირი
  • მთელი მარცვლეული
  • თევზი
  • ახალი სამარხვო ხორცი

6. მარილის მოხმარების შემცირება ძალიან სახიფათოა

ყველაფერში ზომიერების დაცვა აუცილებელია. ჩვენ ვხედავთ, რომ მარილის ჭარბი მოხმარება უნდა შეზღუდოთ. ამასთან, მისი სრულად ამოღება ან მინიმუმამდე შემცირება არ შეიძლება, განსაკუთრებით ჯანმრთელი ადამიანისთვის.

მარილი აუცილებელია, რადგან ნატრიუმის წყალობით ორგანიზმი ჰიდრატაციის კარგ დონეს უზრუნველყოფს, ჟანგბადის და მკვებავი ნივთიერებების გადატანას და ნერვული სისტემის სტიმულირებას უზრუნველყოფს.

მარილის ნაკლებად ან არასაკმარისად მოხმარებამ შეიძლება ჯანმრთელობის პრობლემები გამოიწვიოს. როგორი პარადოქსულიც არ უნდა იყოს, მარილის ჭარბი და მცირე რაოდენობით მიღება მაღალი არტერიული წნევის და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს წარმოადგენს.