კულინარია
ხაჭოს „ნაპოლეონი“ მზადდება სწრაფად და მარტივად, იჭრება კარაქივით და პირში მოხვედრისთანავე დნება
დღესასწაული ტკბილი ნამცხვრის გარეშე წარმოუდგენელია. დესერტი არის ის, რის გამოც კუჭში ადგილი უნდა შეინახოთ. დიასახლისის მთავარი კერძი და არც თუ ისე ყოველთვის სასურველი ფუმფულა ფორმებში დამნაშავე ტორტია.
ხაჭოს „ნაპოლეონი“
კლასიკურ რეცეპტში ხაჭო არ გვხვდება, მაგრამ სწორედ ხაჭოს წყალობით ცომი უფრო რბილი და წვნიანი გამოდის. გთავაზობთ ხაჭოს „ნაპოლეონის“ რეცეპტს, რომელიც გულგრილს არავის დატოვებს.
ქერქის ინგრედიენტები:
- 500 გრ ფქვილი
- 170 გრ შაქარი
- 100 გრ კარაქი
- 400 გრ ხაჭო
- 8 გრ ვანილი
- 2 კვერცხი
- 10 გრ გამაფხვიერებელი
კრემის ინგრედიენტები:
- 1,5 ლ რძე
- 250 გრ შაქარი
- 6 კვერცხი
- 200 გრ კარაქი
- 10 გრ ვანილი
- 4 ს/კ ფქვილი
- 3 ს/კ სახამებელი
მომზადება:
1. ღრმა თასში ხაჭო ჩაყარეთ, შაქარი, ვანილი და კვერცხი დაუმატეთ.
2. დარბილებული კარაქი დაუმატეთ და ხაჭოს მასას ხელები კარგად აურიეთ.
3. ნელ-ნელა გაცრილი ფქვილი სახამებელთან და ვანილთან ერთად დაუმატეთ და ცომი მოზილეთ. რბილი ცომი მოზილეთ, რომელიც ხელებზე არ უნდა გეკვროდეთ.
4. ცომი 7 თანაბარ ნაწილად გაყავით და მაცივარში 30 წუთით შეინახეთ.
5. პერგამენტის ქაღალდზე ცომის ნაწილი თხელ ფენად გააბრტყელეთ, ზემოდან 20 სმ დიამეტრის თეფში დაადეთ და დარჩენილი ცომის კუთხეები მოაჭერით.
6. ცომი წინასწარ 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 5-7 წუთით, ოქროსფერის მიღებამდე შეწვით.
7. ცომის დარჩენილი ნაწილებიც უნდა გამოაცხოთ და ბლენდერით ან დანით დააქუცმაცოთ, რომ ბოლოს მზა ტორტს მოაყაროთ.
8. კრემის მოსამზადებლად 1,2 ლ რძე დაბალ ცეცხლზე ადუღებამდე მიიყვანეთ.
9. თასში დარჩენილი 300 მლ რძე, კვერცხი, ვანილი, შაქარი, სახამებელი და ფქვილი აურიეთ.
10. მდუღარე რძეს კვერცხის მასა წვრილად ჩაასხით და მუდმივად აურიეთ. ნარევი ადუღებამდე მიიყვანეთ, შემდეგ ცეცხლიდან გადმოდგით და ოთახის ტემპერატურამდე გააგრილეთ.
11. მზა კრემი კარაქთან ერთად გათეთრებამდე ათქვიფეთ.
12. ტორტი ააწყვეთ და ღამით მაცივარში შეინახეთ.
13. ბოლო დეტალი – ტორტს დაფქული ბისკვიტის ფხვნილი მოაყარეთ, ხაჭოს „ნაპოლეონი“ მოხარშული კრემით მზად არის. დროა ჩაი დალიოთ.
თუ რეცეპტი მოგეწონათ, მეგობრებს სოციალურ ქსელში აუცილებლად გაუზიარეთ.