მოგზაურობა
რას ვერ შოულობენ ევროპაში თანამემამულეები მაწვნის და ხაჭაპურის გარდა
ის, რაც ჩვენთან ჩვეულ ნივთად ან საკვებად ითვლება, საზღვარგარეთ უცხო ხილია. ეს კი ძალიან გვიკვირს. ჩვენ ხომ მის გარეშე არ შეგვიძლია და როგორ ცხოვრობენ სხვები? საქმე უბრალოდ ჩვევაშია. ჩვენ მათ ჭამას და მოხმარებას მიჩვეული ვართ. სხვებისთვის უცნაურად გამოიყურება. Alltime.ge-ს რედაქცია გიამბობთ, რისი შოვნა გაგიჭირდებათ უცხოეთში.
1. ბრილიანტის მწვანე და იოდი
არ არსებობს ადამიანი, ვისთვისაც ბავშვობაში ნაკაწრებზე ბრილიანტის მწვანე არ წაუსვამთ. ამავე ხსნარით ჩუტვავილას დროს გამონაყარს ნიშნავდნენ. ევროპაში ბრილიანტის მწვანე ასეთი პოპულარული არაა. მას სუსტ ანტისეპტიკად მიიჩნევენ, რომელიც პრობლემას უფრო კვეთს.
იოდს უფრო ხშირად იყენებდნენ. იმის გამო, რომ იოდი კანს აშრობს, წვავს, აღიზიანებს და ღებავს, სულ უფრო იშვიათად გვხდება. უცხოელები მის ნაცვლად იოდის ნაზ ნაერთს, მაგალითად, პოვიდონ–იოდს იყენებენ.
2. ტარხუნა
ტარხუნა 1887 წელს შექმნეს, სულ რაღაც ცნობილი სასმელის „კოკა–კოლას“ შექმნიდან ერთი წლის შემდეგ. ამერიკულმა სასმელმა მთელი ქვეყნის და შემდეგ მთელი მსოფლიოს გული დაიპყრო. ტარხუნა მხოლოდ სსრკ–ს სივრცეში იყო პოპულარული. საზღვარგარეთ ასეთ სასმელს, სავარაუდოდ, ვერ იპოვით.
3. ვაფლის მილები შესქელებული რძით
ბავშვობის საყვარელი ტკბილეული საბჭოური კარამელით (მოხარშული შესქელებული რძე). უცხოეთში მსგავსი დესერტის პოვნა რთულია. რა თქმა უნდა, ვაფლის მილებს სხვადასხვა შიგთავსით მარტივად იპოვით, აი, შესქელებული რძით მხოლოდ ჩვენთან იყიდება.
4. კაკლები შესქელებული რძით
კიდევ ერთი დესერტი შესქელებული რძით, რომელიც ჩვენთვის ჩვეულია, სხვებს კი აკვირვებს. ერთ–ერთ უცხოელ სტუმარს თავიდან ეგონა, რომ ნაკლებად ცნობილი ხილით უმასპინძლდებოდნენ.
5. აბანოს ცოცხი
აბანოში არყის, მუხის, წიწვის ან ტირიფის ხმელ ცოცხს ხშირად ვიყენებთ. თან ცოცხის მომზადებაზე სათანადოდ ვზრუნავთ, ვახმობთ. უცხოელებს ხმელი ცოცხის გამოყენება არ სიამოვნებთ, უპირატესობას ანიჭებენ საუნას და შემდეგ ხალათში კომფორტულად გახვევას.
გაგვიზიარეთ, რისი პოვნა გაგიჭირდათ უცხოეთში ყოფნის დროს და რა გენატრებოდათ ყველაზე მეტად.