ყვავილები
გამოცდილი მებოსტნეები ზაფხულში ნივრის ღეროებს კვანძავენ
ნიორი ერთ–ერთი კულტურაა, რომელსაც ბევრი მეაგარაკე და მებოსტნე ზრდის. მოსავალი ხორცის და ბოსტნეულის კერძებს გემოს მატებს. ზამთარში შეგიძლიათ სამკურნალო საშუალებად გამოიყენოთ. მცენარე უპრეტენზიოა, მაგრამ მოვლის გარკვეული წესების დაცვას მოითხოვს. Alltime.ge- ს რედაქცია გასწავლით, რატომ უნდა გაკვანძოთ ნიორი და როგორ მიიღოთ უხვი მოსავალი.
ბევრი გამოცდილი მებოსტნე ნივრის ღეროებს კვანძავს. ასეთი პატარა ხრიკით უფრო მსხვილი და ხარისხიანი თავები იზრდება.
რატომ უნდა გაკვანძოთ ნივრის ღეროები
ნივრის თავი და მისი ღერო ერთდროულად იზრდება. ზაფხულში სასარგებლო ნივთიერებების დიდი ნაწილი ღეროში გადადის. თუ გაკვანძავთ, პროცესი შენელდება, ხოლო თავი ინტენსიურად გაიზრდება.
როდის ჩავატაროთ პროცედურა
პროცედურა მოსავლის აღებამდე 5-7 დღით ადრე ჩაატარეთ. დააკვირდით ქვემოთ მოცემულ ნიშნებს:
- ნივრის ღეროს წვერი გაყვითლებულია;
- ყვავილების ფურცლები დახეთქილია;
- ისრები ზემოთ აწვერილია;
- ყლორტები მიწისკენ იხრება;
მხოლოდ ზედა ფოთლები შეკარით. თუ ღეროს სიგრძე 40 სმ–ს აჭარბებს, ორი კვანძი გააკეთეთ. ზედმეტად არ მოუჭიროთ, რომ მცენარე დაზიანებისგან დაიცვათ. პროცედურის დროს ხელთათმანები აუცილებლად გაიკეთეთ. ნივრის ღეროები ბასრია და შეიძლება ხელი გაიჭრათ.
მოსავლის აღება და მომზადება
მოსავალი რომ აიღოთ და ბოლქვების განვითარებას ხელი შეუწყოთ, რამდენიმე მანიპულაცია შეასრულეთ:
- მოსავლის აღებამდე 1 თვით ადრე მორწყვა შეამცირეთ, 2 კვირაში საერთოდ შეწყვიტეთ. ასე თავებს ლპობისგან დაიცავთ.
- ნივრის ამოთხრამდე 7 დღით ადრე ყველა ყვითელი ფოთოლი მოაშორეთ.
- 2-3 დღით ადრე სარეველები მოაშორეთ.
- ისრები შეკარით და ბასრი მაკრატლით ან დანით გადაჭერით. ირიბად გადაჭერით. გადანაჭერ ადგილებზე ნაცარი მოაყარეთ, რომ ინფექციისგან დაიცვათ. ისრები ხელით არ მოწყვიტოთ, ასე შეიძლება მცენარე დააზიანოთ.
სანამ მოსავალს აიღებთ რამდენიმე ნიორი ამოთხარეთ და შეამოწმეთ. თუ ნივრის კბილები მკვრივია და ფურცლები გამძლე, ბოსტნეული მომწიფდა. შეგიძლიათ მოსავალი აიღოთ.
მოსავლის აღება
ნივრის მოსავალი მშრალ ამინდში შეაგროვოთ. უმჯობესია, თუ დილით ან საღამოს ამოთხრით. წვიმიანი ამინდის შემთხვევაში მიწას გაშრობა აცადეთ. ფიჩხი ან თოხი პერპენდიკულარულად ჩაარჭეთ და ფრთხილად ამოთხარეთ. მიწისგან გაწმინდეთ და ცოტა გააშრეთ. შემდეგ დაკიდეთ შენობაში, სადაც ჰაერი კარგად მოძრაობს.
სწორად შეგროვებული ნიორი მთელი ზამთარი შესანიშნავად ინახება. ხილი კვანძით ბოსტნეულს წვნიანს და გემოთი მდიდარს ხდის.