სხვა
5 ბალახეული საშუალება ნაწლავის ფუნქციის გასაუმჯობესებლად
სამკურნალო მცენარეები კუჭ-ნაწლავის მოქმედებასა და საკვების მონელებას აუმჯობესებენ. ამიტომ, თუ მეტეორიზმი, გაზები, მჟავიანობა, კუჭის შეკრულობა, დიარეა, კუჭის წყლული ან კუჭის დარღვევები გაქვთ შეგიძლიათ ეს საშუალებები გამოიყენოთ.
ამ სტატიაში მოგითხრობთ 5 ბუნებრივი საშუალების შესახებ რომლებიც საკვების მოქმედებას აუმჯობესებს: კოჭა, კურკუმო, ცეილონური დარიჩინი, კამა და ძირტკბილა.
ბალახეული საშუალებები საკვების მონელების გასაუმჯობესებლად
1. კოჭა
კოჭა ძალიან პოპულარული საკვების მომნელებელი საშუალებაა მთელს მსოფლიოში, ამასთანავე ის გემოს გასაძლიერებელ სანელებლადაც გამოიყენება. სამედიცინო დონეზე კოჭას ფესვმა ეფექტურობა დიარეის, კუჭის წყლულისა და მეტეორიზმის მკურნალობაში უკვე დაამტკიცა.
შეგიძლიათ კოჭას ნაყენი გამოიყენოთ, მაგრამ გახსოვდეთ რომ მისი არომატი საკმაოდ ძლიერი და სპეციფიურია.
2. კურკუმა
კურკუმა სამკურნალო მცენარეა რომელსაც მრავალრიცხოვანი სამკურნალო თვისებები აქვს. მათ შორის მისი ანთების საწინააღმდეგო და ანტიოქსიდანტური თვისებები განსაკუთრებულია. რაც შეეხება საკვების მონელებას, კურკუმა განსაკუთრებით ეფექტურია კუჭის წყლულისა და მეტეორიზმის დროს.
ამასთანავე მისი ჩვენს კერძებში დამატებაც შეიძლება. მაგალითად, ტკბილეულში (კრემები, ორცხობილები, სმუზი და წვენები) და მარილინში (მოთუშული ხორცი, ტორილა, ბოსტნეული და სოუსები). ამასთანავე შეგვიძლია ის ნაყენის სახით გამოვიყენოთ, მაგალითად კოჭასთან ერთად.
ასევე აუცილებელია კურკუმისა და შავ პილპილის კომბინაციაც ავღნიშნოთ. ამ ინგრედიენტს შეუძლია კურკუმის სამკურნალო თვისებები კიდევ უფრო გააძლიეროს.
3. ძირტკბილა
ძირტკბილა ძალიან პოპულარული სამკურნალო საშუალებაა ინდურ აიურვედურ მედიცინაში. მაგრამ ის ბევრ სხვა ქვეყანაშიც გამოიყენება. სინამდვილეში მისი ფესვი დამამშვიდებელი საშუალებაა რომელიც საკვების მომნელებელ სისტემას იცავს, ამასთანავე მას სუსტი კუჭის გამხსნელი მოქმედება აქვს და ბუნებრივი ანთების საწინააღმდეგო საშუალებაა.
ამ წამლების წყალობით ძირტკბილა სასარგებლოა მაღალი მჟავიანობის და კუჭის წყლულების სამკურნალოდ, მას სასიამოვნო ტკბილი გემო აქვს რომელიც იდეალურია სხვა მცენარეებთან ერთად გამოსაყენებლადაც.
4. ცეილონის დარიჩინი
დარიჩინი, განსაკუთრებით კი მისი ერთ-ერთი სახეობა – “ცეილონური” სანელებელიცაა და წამალიც, რომელიც არ შეიძლება ჩვენს საშუალებებს შორის გამოვტოვოთ. მას მრავალრიცხოვანი სამკურნალო თვისებები აქვს, მათ შორის ანტიოქსიდანტური, ანთების, მიკრობების და სიმსივნის საწინააღმდეგოც.
გარდა კულინარიული სანელებლისა, ჩვენი წინაპრები მას სამკურნალო საშუალებადაც გამოიყენებდნენ. განსაკუთრებით რესპირატორული და საკვების მომნელებელი დაავადებებისას.
მას შეუძია კუჭის წყლულის დროს გიშველოთ და გაგიუმჯობესოთ ღვიძლის ფუნქცია, ამიტომ ის კუჭის დარღვევებსაც შველის. გარდა ამისა მას Helicobacter pylori-ს ინჰიბირებაც შეუძლია და ანადგურებს ნაწლავის პარაზიტებს.
5. კამა საკვების მონელების გასაუმჯობესებლად
და ბოლოს, დროა კამის თვისებები გამოვკვეთოთ. მთელს მსოფლიოში მას და მის სხვადასხვა ნაწილებს – როგორც ფესვებს, ასევე ფოთლებსა და თესლსაც აქტიურად იყენებენ. პირველ რიგში ის აირების გამომდევნი საშუალებაა, ის ამშვიდებს მუცლის ტკივილს, ამცირებს სიმსივნეს, გვეხმარება დეფეკაციაში და ეფექტურია დიარეის დროს.
გარდა ზემოთ ჩამოთვლილისა, ის ბუნებრივი საშუალებაა რომელსაც უკუჩვენებები არ გააჩნია და შეიძლება ბავშვის კოლიტის ინტესნიურობიუს შემცირების მიზნითაც გამოვიყენოთ!