Connect with us

ჯანმრთელობა

ეს არ შეჭამოთ! ყველაზე სახიფათო და მავნე პროდუქტები ჯანმრთელობისთვის

ზეთი 72,5% არავითარ შემთხვევაში არ უნდა ჭამოთ

ეს ტრანს ცხიმი დაბალი სახეობის მცენარეული ზეთია წყალბადში გაზავებული. ზეთი 82,5%-ზე ნაკლები არ გვხვდება. თუ ასეთ კარაქს ვერ იპოვით, სჯობს მცენარეული შეჭამოთ. სჯობს 2 კოვზი ნატურალური კარაქი შეჭამოთ, ვიდრე მთელი პაკეტი ტრანს ცხიმი. მისი მიღებით ორგანიზმი სტრესის მიმართ ნაკლებად გამძლე ხდება და დეპრესიის რისკი იზრდება.

პროდუქტები, რომლებიც ტრანს ცხიმებს შეიცავენ:

  • მარგარინი
  • რბილი კარაქი, კარაქის და მცენარეული ზეთის ნარევი
  • რაფინირებული მცენარეული ზეთი
  • მაიონეზი
  • კეტჩუპი
  • სწრაფი კვების პროდუქტები, რომლის მოსამზადებლად ჰიდროგენტირებულ ცხიმებს იყენებენ (კარტოფილი ფრი და ა.შ.)
  • საკონდიტრო ნაწარმი, რომლის მოსამზადებლად კულინარიული ცხიმი გამოიყენეს (ტორტი, ნამცხვარი, ღვეზელი, ორცხობილა და ა.შ.)
  • სნეკები – ჩიფსი, პოპკორნი და ა.შ.
  • გაყინული ნახევარ ფაბრიკატები

დამარილებული ქაშაყი პლასტმასის შეფუთვაში

დამარილებული ქაშაყი მხოლოდ ზეთში ინახება. არანაირ ძმარში ან ღვინოში არ ინახება. თუ ქაშაყი უზეთოა ეს იმას ნიშნავს, რომ მასში უროტროპინია დამატებული. მთელ მსოფლიოში უროტროპინი ძალიან სახიფათო დანამატად ითვლება და აკრძალულია (ამიაკის ფორმალდეჰიდთან ურთიერთქმედებით იწარმოება).

ნაკლებად დამარილებული ხიზილალა

იგივე პრინციპია. ხიზილალა დიდხანს არ ინახება. მხოლოდ გაყინული ან ძალიან დამარილებული სახით. თუ ნაკლებად დამარილებული ხიზილალა იყიდება მასში ან უროტროპინი ან ლიმონის მჟავაა დამატებული. შეიძლება რაღაც სხვა იყოს დამატებული, მაგრამ შედეგად მაინც ფორმალდეჰიდი გამოდის.

გენმოდიფიცირებული პროდუქტები

  • კიბორჩხალის ჩხირები (კიბორჩხალის ესენცია სოიოსთან შერეული). სახელის მიუხედავად, ჩხირები კიბორჩხალის ხორცს არ შეიცავს. 1993 წლიდან მწარმოებლები ვალდებულნი არიან ასეთი ნიშანი გაუკეთონ „არომატიზებული კიბორჩხალის ჩხირები“.
  • კაკაო
  • არაქისი. პეტუნიას გენს (საშიშ შხამიან ნივთიერებას) უნერგავენ და მწერები არაქისს არ ჭამენ.
  • იმპორტირებული კარტოფილი
  • მწვანე ბარდა (დაკონსერვებული)
  • სიმინდი (დაკონსერვებული)
  • სიმინდის ჩხირები და ფანტელები შაქართან ერთად. თუ სიმინდის ჩხირებს და ფანტელებს ყიდულობთ, ის ტკბილი არ უნდა იყოს. შაქარი წარმოებაში არ გამოიყენება. შაქარი 140 გრადუსზე იწვება, ამიტომ ამ შემთხვევაში იყენებენ შაქრის შემცვლელს – ციკლომატს.
  • ფაფა და მარცვლეული ბუნებრივთან „იდენტური“ არომატიზატორებით და საღებავებით. ეს ქიმიური ნივთიერებაა, რომელსაც აქვს მსხლის, მარწყვის, ბანანის და ა.შ. სუნი. აქ ნატურალური არაფერია.
  • ყინულკარამერი. ახლა იმდენად ძლიერი ქიმიური ესენცია გამოიყენება, რომ თუ ოდნავ დასველებულ კანფეტს სალფეთქზე დატოვეთ, მას ლაქებით დაფარავს. პლასტმასის კი ნადგურდება. წარმოიდგინეთ, კუჭში რა ხდება.
  • ჯემები, მარმელადები. თავდაპირველი სახით ალუბლის შენარჩუნებას ვერ შეძლებთ, ადრინდელ მარმელადს ახლანდელთან საერთო არაფერი აქვს. ეს უბრლაოდ ქიმიური ინდუსტრიის ჯადოქრობაა.

სწრაფი კვების პროდუქტები

სწრაფი მომზადების ლაფშა, ხსნადი წვნიანები, კარტოფილის პიურე, ბულიონის კუბები, ხსნადი წვენები. ყველაფერი ეს ქიმიაა, რომლებიც ორგანიზმს ზიანს აყენებენ.

უმად შებოლილი ძეხვი და სხვა…

ისინი გენმოდიფიცირებული სოიოსგან მზადდება. ძეხვი, სოსისი, მოხარშული სოსისი, პაშტეტი და სხვა პროდუქტები ე.წ. ფარული ცხიმებით. მათ შემადგენლობაში ქონი, შიგნეულის ცხიმი, ღორის კანი წონის 40%-ს შეადგენს, მაგრამ გემრიელი დანამატების ხარჯზე ხორცში იმალება. ნატურალურობაზე საუბარი ზედმეტია. იღებენ უთხელეს ყელს და კილოგრამ გელს.

ღამეში სპეციალურ მანქანაში გემი კისრის ნაჭრებს აერევა და დილით „ხორცის“ უდიდეს ნაჭერს მიიღებთ. ასეთ მასაში ხორცი მხოლოდ 5%-ია. ყველაფერი დანარჩენი გელი (კარატინი, გემოს გამაძლიერებელი, ფერის გამაძლიერებელი). ასეთ ხორცს ვარდისფერს ფერის გამაძლიერებლები და სპეციალური ნათურები ანიჭებენ. თუ ვიტრინის ნათურებს გამორთავთ, დაინახავთ რომ ფერი მომწვანოა. როგორც ადრე, არავინ აკეთებს. გამოიყენება კვამლის სითხეები, რომლებიც ფორმალდეჰიდებით სავსეა.

რძის პროდუქტები შენახვის დიდი ვადით (2 თვეზე მეტი)

ყველაფერი, რაც 2 კვირაზე მეტხანს ინახება, არ უნდა გამოიყენოთ. ასეპტური შეფუთვა ეს შეფუთვაა ანტიბიოტიკებით.

საზამთრო

თუ 10-ჯერ გადაიტანეთ, მე-11-ჯერ ვეღარ გადაიტანთ. საზამთროს ისეთ სასუქებს აწვდიან, რომ მოწამვლის პირველი კანდიდატია.

წიწაკა (არა სეზონზე)

აბსოლუტურად გენმოდიფიცირებული პროდუქტია.

კექსი, რულეტი შეფუთვებში

ისინი არ ფუჭდება, არ ლპება და არ ხმება, მას საერთოდ არაფერი ემართება. 1 თვე გაუნძრევლად იქნება და 1 თვის შემდეგაც ასე იქნება.

კანფეტები

შოკოლადების 90% შოკოლადი საერთოდ არაა (საღებავები-შემცვლელები). ეს კალორიების უდიდესი რაოდენობაა ქიმიურ დანამატებთან, გენეტიკურ მოდიფიცირებულ პროდუქტებთან, საღებავებთან და არომატიზატორებთან კომბინაციაში. დიდი რაოდენობით შაქრის და სხვადასხვა ქიმიური დანამატის კომბინაცია მაღალ კალორიულობას უზრუნველყოფს და მათი ჭამა მუდმივად გვინდება.

საზღვარგარეთის ჩაი, არომატული ჩაი და ბევრი ჩვენი

დალიეთ ნატურალური ჩაი, რომელშიც არაფერი ცურავს და დამატებითი გემო არ აქვს. ყველა არომატიზირებული ჩაი ლიმონმჟავას, ან ფორთოხლის მჟავას სხვა მჟავებთან ერთად შეიცავს. მყისიერად მიჩვევას იწვევს. ყველა მჟავა ორგანიზმიდან აუცილებლად უნდა გამოდევნოთ.

რაფინირებული მცენარეული ზეთი დეზოდირებული

მსგავსი ზეთის ნედლი სახით სალათებში გამოყენება არ შეიძლება. ქარხნების მიერ წარმოებული ზეთი პროდუქტებისთვის განკუთვნილი არაა. ასეთ ზეთებს საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის არანაირი სარგებელი არ მოაქვს, მის მუშაობას ახშობს, ცხიმოვან ნივთიერებებს ბლოკავს.

ტკბილი გაზიანი სასმელები

შაქრის, ქიმიის და გაზის ნარევი ორგანიზმს მავნე ნივთიერებებით სწრაფად ავსებს. მაგალითად, კოკა-კოლა ნადების და ჟანგის მოსაშორებლად შესანიშნავი საშუალებაა. კარგად დაფიქრდით, სანამ ასეთ სითხეს კუჭში ჩაისხამთ. ამასთან, გაზიანი სასმელი შაქრის მაღალი კონცენტრაციის გამოც საზიანოა – 1 ჭიქაში 4-5 ჩ/კ კოვზი შაქარი მოდის. ამიტომ, არ გაგიკვირდეთ, თუ გაზიანი სასმელით წყურვილის მოკვლის შემდეგ კვლავ დალევა მოგინდებათ.

წვენები პაკეტებში

ნატურალურ წვენებზე საუბარი არაა. არა, ნატურალური წვენი არ იყიდება. ბავშვებს არ დაალევინოთ. ეს სუფთა ქიმიაა.

მარწყვი ზამთარში

აბსოლუტურად უსარგებლო პროდუქტი. არანაირ ვიტამინს არ შეიცავს.

ნატრიუმის გლუტამატი E-621

მაღაზიაში შეძენილი შეფუთვა აიღეთ და წაიკითხეთ. თუ ნატრიუმის გლუტამატი მითითებულია, არ შეიძინოთ. ის გემოს გამაძლიერებელია და ახლა ყველაზე მოულოდნელ პროდუქტებში ამატებენ, რომ მოსახლეობა მათზე „შეაჯინონ“. ყურადღებით იყავით.

შაქრის შემცვლელები

შაქრის ყველა შემცვლელს ძლიერი ნაღვლმდენი ეფექტი გააჩნია. სანაღვლე გზების დაავადების მქონე ადამიანებში შაქრის შემცვლელი მდგომარეობის გამწვავებას იწვევს. გაზიან სასმელში შაქრის შემცვლელს სერიოზულად ცოტა თუ აღიქვამს და უშედეგოდ, „ნულოვანი კალორიის“ წყლის გამო პროსტატის ჯირკვალი ისჯება.

აცესულფამი – E950

1974 წელს აშშ-ში ექიმებმა ნელა მოქმედ შხამად და ავთვისებიანი სიმსივნის განვითარების დამაჩქარებლად აღიარეს.

ასპარტამი – E951

1985 წელს ასპარტამის ქიმიური არასტაბილურობა აღმოაჩინეს: 30 გრადუს წყალზე გაზიან წყალში ის ფორმალდეჰიდად (A კლასის კანცეროგენი), მეთანოლად და ფენილალანინად იშლება.

ციკლამატი – E952

1969 წელს აშშ-ში, საფრანგეთში, დიდ ბრიტანეთში და კიდევ რამდენიმე ქვეყანაში აკრძალეს ეჭვის გამო, რომ ეს დამატკბობელი თირკმლის უკმარისობას იწვევდა. ყოფილ საბჭოთა ქვეყნებში დაბალი ფასის გამო მეტნაკლებად გავრცელებულია.

შაქრის შემცვლელი ქსილიტი (E967)

საკვები დანამატი, რომელიც ტკბილ მრავალ ატომურ სპირტს წარმოადგენს. მცირე რაოდენობით სხვადასხვა ხილსა და მცენარეში გვხვდება. დამუშავების შემდეგ უსუნო თეთრ კრისტალს წარმოადგენს. მას ბამბის ფუჩეჩის და სიმინდის ტაროსგან იღებენ. ზოგიერთი მონაცემებით, შარდის ბუშტის სიმსივნის გამოწვევა შეუძლია.

სორბიტი – E420

დიდი დოზით (ერთ მიღებაზე 30 გრამზე მეტი) კუჭის აშლილობას იწვევს.

ტრანს ცხიმები

სპეციფიკური უჯერი ცხიმების სახე, რომელიც ხელოვნური გზით მიიღება. ჰიდროგენიზაციის პროცესის შედეგად თხევადი მცენარეული ზეთები მყარ მცენარეულ ცხიმებად გარდაიქმნება – მარგარინი, კულინარიული ცხიმი. მათ დამახინჯებული მოლეკულური სტრუქტურა აქვთ, რაც ბუნებრივი ნაერთისთვის დამახასიათებელი არაა.

ტრანს ცხიმები ორგანიზმში უჯრედულ ცვლას არღვევს, უჯრედების სრულ კვებას ხელს უშლის, ტოქსინების დაგროვებას ხელს უწყობს, რაც დაავადების მიზეზი ხდება.

ამ პროდუქტების საკვებში მოხმარება თქვენზეა დამოკიდებული! მაგრამ გახსოვდეთ, რომ თქვენს არჩევანზე არა მხოლოდ განწყობა და ფიზიკური აქტივობა, არამედ ცხოვრებაა დამოკიდებული.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.