ჯანმრთელობა
რა არის კანდიდა და როგორ მოვიშოროთ ბუნებრივად
კანდიდოზი არის მდგომარეობა, რომელიც ორგანიზმში ძალიან დიდი რაოდენობის საფუარით არის გამოწვეული. კანდიდა არის საფუარი, რომელიც ჩვეულებრივ ორგანიზმში გვხვდება და სწორი რაოდენობით საჭმლის მომნელებელი პროცესისთვის სასარგებლოა. კანდიდას გადაჭარბებამ შეიძლება პრობლემები გამოიწვიოს.
ჭარბი კანდიდის გამოვლენად შეიძლება ჩაითვალოს მდგომარეობა, რომელსაც რძოვანა ეწოდება. კანდიდოზი წითელი და თეთრი ლაქების სახით პირის ღრუში, ნესტოებში, ასევე საშოში ჩნდება.
კანდიდა ნებისმიერი ადამიანის საჭმლის მომნელებელ ტრაქტში, ყელსა და პირის ღრუში, ასევე ქალის საშოში მდებარეობს. ყველაზე გავრცელებულ ფორმას ეწოდება Candida Albicans.
ადამიანების უმეტესობა ვერ ხვდება, რომ არასასურველი ბაქტერიები, ვირუსები და სხვა პათოგენური მიკროორგანიზმები ორგანიზმში მუდმივად არსებობს. თუმცა ჯანმრთელობას ზიანს მხოლოდ მაშინ აყენებს, როცა იმუნური სისტემა მათ გაკონტროლებას ვერ ახერხებს.
რიგი მიზეზებით დასუსტებული ორგანიზმი პათოგენების შემოტევას ვერ უძლებს.
ქრონიკულად ჭარბი კანდიდოზი სხვადასხვა ფიზიკურ და ფსიქიკურ მდგომარეობას იწვევს. Candida-ს გადაჭარბება შეიძლება მოხდეს მუცლის ტკივილის, კანის ინფექციის და ზოგიერთი კოგნიტური აშლილობის დროს.
კანდიდოზური ინფექციის შესახებ უამრავი დამატებით კვლევა ტარდება, თუმცა სულ უფრო ცხადი ხდება, რომ ამ საფუარის ჭარბი რაოდენობა შფოთვას იწვევს.
რა არის კანდიდოზი გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომთან მიმართებაში, რომელიც შეიძლება ნაწლავების ტრაქტში განვითარდეს?
როცა კანდიდოზი სოკოვან მდგომარეობამდე გარდაიქმნება, ის უფრო სახიფათო ხდება. ეს სოკო აწარმოებს რიზოიდებს, რომელთაც მემბრანების და ქსოვილების გაჭრა, ტკივილის და ბევრი სხვა არასასურველი სიმპტომის გამოწვევა შეუძლია.
ანტიკანდიდოზური დიეტა
კანდიდოზის დროს მკურნალობის ბევრი მეთოდი არსებობს.
დიეტა Candida ერთ-ერთ მკურნალობის მეთოდს წარმოადგენს, რომელიც ნაწლავებში საუკეთესო კლიმატის შექმნას ემსახურება და მცირე დამპყრობლების რაოდენობას იმუნური სისტემისთვის უფრო მისაღებ რაოდენობამდე ამცირებს.
ხანგრძლივი პერსპექტივის მხრივ ანტიკანდიდოზური დიეტა მეტნაკლებად უფრო ეფექტური მეთოდია.
პროდუქტები, რომლებიც კანდიდასთან ბრძოლის დროს რაციონიდან უნდა ამოიღოთ
- ახალი, ხმელი და დაკონსერვებული ტკბილი ხილი და ბოსტნეული, ასევე ხილის წვენი
- შენახული ყველი
- კონსერვები და დანამატები
- ალკოჰოლი
- ენერგეტიკული სასმელები, კოფეინი
- უალკოჰოლო სასმელები
- გლიუტენის შემცველი პროდუქტები
- სოკო და ტრიუფელი
- შაქარი
- ხორცი
- სოიო
პროდუქტები, რომლებიც ანტიკანდიდოზური დიეტის დროს რაციონში აუცილებლად უნდა ჩართოთ
- მჟავე ხილი და ბოსტნეული
- მწვანე მარცვლეული
- ბროკოლი
- ყვავილოვანი კომბოსტო
- კომბოსტო
- ნიახური
- ტკბილი წიწაკა
- შვეიცარული მანგოლდი
- ისპანახი
- ნიორი
- ხახვი
- ბოლოკი
- ორგანული ვაშლის ძმარი
- ნატურალური იოგურტი (სასურველია შინაურული)
- ფერმენტირებული კომბოსტო
- შტოშის წვენი
რეკომენდებულია 1 ჩ/კ ვაშლის ძმარი 1 ჭიქა წყალში გაზავებული დალიოთ. ყოველი საკვების მიღების წინ დალიეთ.
ნიორი გოგირდზე დაფუძნებულ ნაერთებს დიდი რაოდენობით შეიცავს. შედეგად ფუნგიციდური თვისებების ძლიერი და ფართო სპექტრი აქვთ. მათ შორის ალიცინი, ალინოზა, ალინაზა და S-ალიცისტეინი.
დეტოქსიკაციის პერიოდი მხოლოდ რამდენიმე კვირა გრძელდება. შემდეგ ზოგიერთი აკრძალული პროდუქტის კვლავ დამატებას შეძლებთ.
მთავარია, გაითვალისწინეთ – ენერგიის ჭარბი რაოდენობა, რაც კანდიდას გამრავლებას იწვევს, უნდა აღმოფხვრათ. ამის მთავარ წყაროს შაქარზე დაფუძნებული პროდუქტებია.
სხვა მეთოდებიც არსებობს. სწორი დიეტის დაცვის შემთხვევაში მკურნალობის ეფექტურობას გააძლიერებთ და კანდიდოზს მოიშორებთ. კანდიდოზის საწინააღმდეგოდ სწრაფი შედეგის მისაღებად მისი დაცვა რეკომენდებულია.
კურკუმა, როგორც კანდიდოზის საწინააღმდეგო საშუალება
კურკუმინი პოპულარული ინდური სანელებელი კურკუმას ერთ-ერთი აქტიური კომპონენტია. ლაბორატორიულმა ექსპერიმენტებმა აჩვენა, რომ კურკუმინს კანდიდას სახეობის საფუარის განადგურება შეუძლია.
ქოქოსის ზეთი კანდიდას მოსაშორებლად
საფუარი კანდიდა მიკროსკოპული სოკოა, რომელიც ტუჩის ან ნაწლავების ირგვლივ მდებარეობს. ჩვეულებრივ უსაფრთხოა, მაგრამ შეიძლება ინფექციები გამოიწვიოს, როცა ორგანიზმის დამცავი თვისებები დასუსტებულია.
მცენარეს საფუარის და სხვა სოკოსგან თავდასაცავად თავისი თვისებები გააჩნია. ასევე ზოგიერთი ნაერთი, რომელიც სოკოსთვის ტოქსიკურია.
ქოქოსის ლაურინის მჟავა, რომელიც ცხიმოვანი მჟავით გაჯერებულია, კარგ მაგალითს წარმოადგენს. მისი ანტიმიკრობული და სოკოს საწინააღმდეგო მოქმედება ფართოდ შესწავლილია.
ქოქოსის ზეთი თითქმის 50%-ით ლაურინის მჟავაა. შედეგად, საკვებ წყაროებში ლაურინის მჟავის ერთ-ერთი მთავარი წყაროა!
ლაბორატორიულმა ექსპერიმენტებმა აჩვენა, რომ ლაურინის მჟავა კანდიდას საწინააღმდეგოდ ძალიან ეფექტურია და ქოქოსის ზეთს მსგავსი ეფექტი გააჩნია.
ამ მიზეზით ქოქოსის ზეთი პირის ღრუს სავლებ სითხედ გამოიყენეთ. ქოქოსის ზეთით პირის ღრუს გამოვლება პირის ღრუში მდებარე კანდიდას ინფექციის საწინააღმდეგოდ შეიძლება სასარგებლო სტრატეგია იყოს.