Connect with us

ჯანმრთელობა

მწვანე ჩაის სარგებელი და ზიანი – სამკურნალო სასმელი გონივრულად დალიეთ

დღესდღეობით მწვანე ჩაი, რომლის სარგებელსა და ზიანს დღემდე სწავლობენ, წარმოუდგენლად პოპულარულია. თუმცა მისი უკონტროლოდ, ჭარბი რაოდენობით მიღება არ შეიძლება. პირველ რიგში, სასმელის სწორად დალევის და დღიური ნორმის შესახებ უნდა გაარკვიოთ. ასევე უნდა იცოდეთ, შეიძლება თუ არა მისი დალევა ღვიძლის ციროზის, C ჰეპატიტის, შაქრის მომატების, სისხლძარღვების შევიწროების და გაფართოების დროს, თირკმლების დაავადების და ა.შ.

მწვანე ჩაის ღირებული შემადგენლობა

მწვანე ჩაის ჩინური ტრაქტატების, სამეცნიერო კვლევების და სამედიცინო აღმოჩენების უმეტესობა ეძღვნება. სასმელის შემადგენლობა უნიკალურია. მასში სამკურნალო ნივთიერებების მთელი რიგი შედის:

  • ტანინები – თითქმის 1/3 მოცულობას შეადგენს, პოლიფენოლების კატეჰინებთან, ტანინებთან და მათ წარმოებასთან სხვადასხვა ნაერთებს წარმოადგენს. კოფეინის ტანინებთან ურთიერთქმედებით კომპლექსური ნაერთი წარმოიქმნება, რომელიც სისხლძარღვების მუშაობს, ნერვულ უჯრედებს და გულს სტიმულირებს.
  • ცილები ნახშირწყლებთან და ცხიმებთან ერთად – ამ ნივთიერებების შემადგენლობა ძალიან მცირეა, ამიტომ მათი გამოყენება ზედმეტი წონით არ გემუქრებათ.
  • ალკალოიდები – კოფეინის მაჩვენებელი საკმაოდ მაღალია. ის ნატურალურ ყავაში ანალოგიურ შემცველობას აჭარბებს. დამტკიცებულია, რომ რაც უფრო მცირე ფოთოლი და ცხელი წყალი გამოიყენება, მით უფრო მაღალია კოფეინის მაჩვენებელი. მის შემადგენლობაშია თეოფილინი თეობრომინთან ერთად, რომელიც სისხლძარღვების გაფართოებას იწვევს.
  • ვიტამინები – სასმელში მათი შემადგენლობა გვაოცებს. PP ვიტამინის რაოდენობა უფრო მეტია, ვიდრე ციტრუსებში. C ვიტამინის რაოდენობითაც არ ჩამორჩება. სტაფილოსთან შედარებით 6-ჯერ უფრო მეტ კაროტინს შეიცავს. მასში B ჯგუფის ვიტამინებიც გვხვდება, რომლებიც თმის ბოლქვებს, ფრჩხილების ფირფიტებს აძლიერებს და ინფექციებისგან გვიცავს. სასმელი E ვიტამინსაც შეიცავს, რომელიც ანტიოქსიდანტურ დაცვას უზრუნველყოფს.

მიკროელემენტების სახით ჩაიში შედის კალციუმი, ფთორი, იოდი, რკინა, ფოსფორი, კალიუმი, მაგნიუმი, ნატრიუმი. ეთერზეთებსაც შეიცავს, მაგრამ ჩაის მოდუღების დროს ის ორთქლდება.

მწვანე ჩაი – ზიანი და სარგებელი ორგანიზმისთვის

უნიკალური შემადგენლობის წყალობით მწვანე ჩაის მრავალფეროვანი თვისება გააჩნია. სასმელი წარმოუდგენლად პოპულარული შემდეგი თვისებების გამო გახდა:

  • ბუნებრივ ბიოსტიმულატორს, ენერგიის და მხნეობის მომნიჭებელს და განწყობის ასამაღლებელ საშუალებას წარმოადგენს.
  • რეგულარული მოხმარების შემთხვევაში იმუნიტეტზე დადებით გავლენას ახდენს. ქრონიკული ხასიათის დაავადებას აფერხებს და პათოლოგიურ მიკროორგანიზმებს ანადგურებს.
  • ძლიერი სოკოს საწინააღმდეგო მოქმედება აქვს.
  • ბუნებრივი წარმოშობის ანტიოქსიდანტს წარმოადგენს და სიმსივნის საწინააღმდეგო მოქმედება აქვს.
  • ორგანიზმის უჯრედებიდან მძიმე ლითონის მარილები გამოაქვს.
  • სხვადასხვა ხასიათის გამოსხივების მოქმედების განეიტრალება შეუძლია.
  • ნივთიერებათა ცვლას არეგულირებს, ინსულინის მსგავსი მოქმედება აქვს, რის გამოც მწვანე ჩაი შაქრის მომატების დროს სასარგებლოა.

ამ ყველაფერთან ერთად მწვანე ჩაი სახის კანის მდგომარეობას აუმჯობესებს და დაბერების პროცესს აფერხებს. ჩაის მიღება ყურადღების კონცენტრაციას ზრდის და ტვინის მუშაობას ააქტიურებს. რძესთან ერთად მწვანე ჩაი პოლინევრიტის პროფილაქტიკას წარმოადგენს. ცუდი საჭმლის მონელების და კუჭის აშლილობის დროს დაგეხმარებათ, საკვების მონელებას ხელს უწყობს. კარგი მწვანე ჩაის შეძენას ნებისმიერ მაღაზიაში შეძლებთ. კოსმეტიკური მიზნით იაფი პროდუქტი შეიძინეთ.

ბევრი ადამიანი მწვანე ჩაის გასახდომად სვამს და სწორად იქცევა. ნივთიერებათა ცვლის დარეგულირების თვისების წყალობით ჩაის ჭარბი სითხე და ცხიმი გამოაქვს. ასევე ჩაი ნორადრენალინის დონეს არეგულირებს, რომელიც ცხიმის ცვლაზეა პასუხისმგებელი. სისხლძარღვების კედლების გაძლიერებასთან ერთად ინფარქტის და ინსულტის პროფილაქტიკას წარმოადგენს.

მწვანე ჩაი – ზიანი და უკუჩვენება

ბუნებაში ყველგან და ყველაფერში ბალანსი არსებობს. მწვანე ჩაის შეუძლია ორგანიზმს არა მხოლოდ სარგებელი, არამედ ზიანი მოუტანოს. განსაკუთრებით საზიანოა მათთვის, ვისაც ჯანმრთელობასთან დაკავშირებული შემდეგი პრობლემები აქვთ:

  • სახსრების დაავადება (რევმატოიდული ართრიტის, პოდაგრის სახით) და თირკმლების პათოლოგია. შარდის გამოდევნის და ნივთიერებათა ცვლის დაჩქარების გამო პურინების რაოდენობას ზრდის. მწვანე ჩაი ხშირად გამწვავებას იწვევს.
  • კუჭის პათოლოგიის დროს (გასტრიტის, წყლულის, ეროზიის დროს). ჩაი კუჭის წვენის მჟავიანობას ზრდის, რაც ამ შემთხვევაში მკაცრად უკუჩვენებულია.
  • სხეულის მაღალი ტემპერატურის დროს. ამ დროს თირკმლების მუშაობა იზრდება და მისი მუშაობის კიდევ გაზრდა ჩაის მიღებით არ ღირს.
  • მაღალი წნევის, გამოხატული არითმიის, უძილობის, შფოთვის დროს. არ დაგავიწყდეთ, რომ მწვანე ჩაი კოფეინს შეიცავს.

რეგულარულად ჭარბი რაოდენობით მწვანე ჩაის მიღებას (დღეში 3 ჭიქა) თირკმლებსა და ნაღვლის ბუშტში კენჭების გაჩენა შეუძლია. ძველი მწვანე ჩაის მიღება არ ღირს, მათში უფრო ბევრი პურინია, რაც ჰიპერტონიკებისა და პოდაგრის მქონე ადამიანებისთვის საზიანოა. ორსულობის დროს ჩაის ჭარბად მიღება (კოფეინის გამო) არ ღირს. უნდა იცოდეთ, რომ მწვანე ჩაი მოდუღებიდან პირველი 2-3 საათია სასარგებლოა, ამ დროის შემდეგ ღირებულ თვისებებს კარგავს.

მწვანე ჩაი დიდი პოპულარობით სარგებლობს და მას გასახდომად, არტერიული წნევის შესამცირებლად, სისხლში შაქრის შესამცირებლად და სხვა მიზნით ხშირად იყენებენ. ღირებული თვისებების წყალობით ჩაი ბევრ უსიამოვნებას უმკლავდება და ჯანმრთელობის მდგომარეობას აძლიერებს. ამასთან მას სწორი მოხმარება სჭირდება, რადგან უკონტროლო მიღებამ შეიძლება ზიანი მოგაყენოთ.