ჯანმრთელობა
ჩვეულებრივმა წყალმა საკვები შეიძლება საწამლავად აქციოს!
1969 წელ რენტგენოლოგებმა მოულოდნელად აღმოაჩინეს, რომ ცივი წყლის მიღების შემთხვევაში საკვები კუჭში ძალიან ცოტა ხანს ჩერდება!
საქმე იმაშია, რომ რენტგენოლოგებს ბარიერული ფაფის გარკვეული დონით კუჭში დაყოვნება სურდათ, რატა თავიანთი არც თუ ისე სრულყოფილი აპარატის პროცედურისთვის მომზადება მოესწროთ, მაგრამ ცივი ფაფა გაცილებით სწრაფად ტოვებდა კუჭს…
ამ ფაქტით მეცნიერები დაინტერესდნენ და მრავალჯერადი კვლევები ჩაატარეს, რომლის დროსაც აღმოჩნდა, რომ თუ საკვებს ცივ სასმელებს მიაყოლებთ (ცივი წყალი ან გაზიანი სასმელი ყინულით) – საკვების კუჭში ყოფნის დრო 4-5 საათიდან 20 წუტამდე მცირდება! სხვა სიტყვებით, რომ ვთქვათ, თუ ცივ წყალს დალევთ, საკვები კუჭში ცოტა ხნით გაჩერდება, ეს კი სიმსუქნით გემუქრებათ (საკვებით ვერ ნაყრდებით), გექნებათ მუდმივი შიმშილის გრძნობა და ავიტარებს ლპობის პროცესს კუჭში – ნორმალური გადამუშავების არარსებობის გამო.
ალბათ შეგინიშნავთ, რომ მაკდონალდშში ყავა და ჩაი გაცილებით ძვირია ვიდრე ცივი სასმელები. ახლა უკვე იცით, რომ ცივი სასმელის მირება ნაწლავზე დატვირთვას ზრდის. საკვები სწრაფად ტოვებს კუჭს, მთლიანი ცილოვანი შემადგენელი ნაწლავში რჩება იწყებს ლპობას. აეთ შემთხევვაში შეიძლება ნაწლავის ანთება ან დისბაქტერიოზი მიიღოთ.
ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული მითი ცივი წყლის შესახებ – ის აქროს წყურვილს. თუმცა ფიზიოლოგები ასე არ თვლიან! ცივ წყალს გაცილებით დიდი რო სჭირდება ათვისებისთვის, რადგან ის ჯერ უნდა გათბეს კუჭში და სხეულის ტემპერატურა მიიღოს.
ისიც აღვნიშნოთ, რომ აიურვედაც წინააღმდეგია წყლის ჭამისა და ჭამის შემდეგ მიღების, რადგან ამით აგნი ქრება (საკვების მონელების ცეცხლი).
დასკვნა: არ დალიოთ ცივი წყალი ჭამამდე და ჭამის შემდეგ. სხვით ოთახის ტემპერატურის სითხეები. ნუ მიაყოლებთ ნაყინს საჭმელს, საკვები კუჭს ამ შემთხევავშიც სწრაფად დატოვებს