ყვავილები
მარწყვის გამოკვება გაზაფხულსა და ზაფხულში. გამოცდილი მებაღის რჩევები
საკუთარ ბაღში მარწყვის გაზრდა მიყვარს და ყოველწლიურად მისი მოსავლიანობის გაუმჯობესებას ვცდილობ. ამ საქმეში სწორი სასუქი ერთ–ერთი მთავარი მომენტია. გიზიარებთ პირად გამოცდილებას, რით გამოკვებოთ მარწყვი თვეების მიხედვით, გაზაფხულიდან დაწყებული.
ნაკვეთის შეძენის შემდეგ მარწყვის გაზრდის რამდენიმე წარუმატებელი წელი მქონდა. ფოთლები ყვითლდებოდა და ლაქებით იფარებოდა, მოსავალი მწირი, ხოლო კენკრა პატარა იყო. მხოლოდ გამოკვების სწორი სქემის შედგენის შემდეგ შესანიშნავ შედეგს მივაღწიე. გასულ წელს რამდენიმე ყუთი მარწყვი გავყიდე კიდეც.
რით გამოვკვებოთ მარწყვი: სქემა თვეების მიხედვით
მარტი–აპრილი: ორგანული სასუქები
მარწყვი მარტი–აპრილში ზამთრის ძილისგან იღვიძებს. ამ დროს ორგანული სასუქი სჭირდება. ნაკელი ან კომპოსტი გამოიყენეთ, რომელიც წყალში 1:5 თანაფარდობით უნდა გააზავოთ. ამ ნარევით მცენარე მორწყეთ, რომ ჯანსაღი ზრდისთვის ყველა აუცილებელი მკვებავი ნივთიერება მიიღოს.
მაისი–ივნისი: აზოტის სასუქი
მარწყვი ამ პერიოდში აქტიურად იზრდება და ვითარდება. მას აზოტის დამატება სჭირდება. გამოიყენეთ ამონიუმის ნიტრატი ან შარდოვანა, რომელიც წყალში 1:10 თანაფარდობით უნდა გააზავოთ. ამ ნარევით მცენარე მორწყეთ, რომ უზრუნველყოთ აზოტის დამატებითი რაოდენობით, რომელიც ჯანსაღი და ძლიერი მცენარის გასაზრდელად აუცილებელია.
ივლისი–აგვისტო: კალიუმის სასუქი
ივლისი–აგვისტოს პერიოდში მარწყვი ნაყოფის ფორმირებას იწყებს, ამიტომ კალიუმის დამატება სჭირდება. გამოიყენეთ ფერფლი, რომელიც ბევრ კალიუმს შეიცავს. ფერფლი გაზქურიდან ან ბუხრიდან შეაგროვეთ და მიწას მცენარის გარშემო დაუმატეთ. მცენარე წყლით მორწყეთ, რომ ფერფლის მიწაში მოხვედრას ხელი შეუწყოთ და დამატებითი კალიუმი მიაწოდოთ.
სექტემბერი–ოქტომბერი: ფოსფორის სასუქი
მარწყვი ამ პერიოდში ზამთრისთვის ემზადება და დამატებითი ფოსფორი სჭირდება. სუპერფოსფატი ან ძვლის ფქვილი გამოიყენეთ, რომელიც წყალში 1:10 თანაფარდობით უნდა გააზავოთ. ამ ნარევით მცენარის ირგვლივ მიწა მორწყეთ. ფოსფორი მცენარეს ჯანსაღი ზრდა–განვითარებისთვის სჭირდება.
მარწყვის გამოსაკვებად არა მხოლოდ ორგანული, აზოტის, კალიუმის და ფოსფორის სასუქები, ასევე სხვა ხელმისაწვდომი საშუალებები შეგიძლიათ გამოიყენოთ. მაგალითად, ჩაის ჩენჩო, რომელიც შეიცავს ბევრ აზოტს, ან საფუარი, რომელიც ბევრ ცილას და სხვა მკვებავ ნივთიერებას შეიცავს.
ჩაის ჩენჩოს სასუქი მარწყვის გამოსაკვებად
ნაბიჯი 1: გამოყენებული ჩაის პაკეტები ან ფოთლები შეაგროვეთ. რძის, შაქრის და სხვა დანამატის გარეშე უნდა იყოს.
ნაბიჯი 2: დიდი ჭურჭელი (ვედრო) წყლით აავსეთ და გამოყენებული ჩაის პაკეტები ან ფოთლები დაუმატეთ. რამდენიმე საათით ან 1 ღამით გააჩერეთ.
ნაბიჯი 3: ჩაის პაკეტები ან ფოთლები გადაყარეთ და მიღებული სითხე მარწყვის სარწყავად გამოიყენეთ. ოპტიმალური ეფექტისთვის ცოტა წყალი დაუმატეთ, რომ კონცენტრაცია გააზავოთ.
ნაბიჯი 4: სასუქით მორწყვისას სიფრთხილე გამოიჩინეთ. ფოთლებს არ უნდა მოხვდეს. მორწყვისას 1 ჭიქა (200 მლ) სითხე ერთ მცენარეზე საკმარისია. პროცედურა მთელი სეზონის განმავლობაში რამდენიმე კვირაში ერთხელ შეგიძლიათ გაიმეოროთ.
ვიმედოვნებთ, რომ მარწყვის ძლიერი ბუჩქების გაზრდას შეძლებთ და მდიდარი მოსავლით გაიხარებთ. ყველაზე მარტივი ჯიშიც მწიფე და წვნიან კენკრას გაჩუქებთ.