Connect with us

კულინარია

თქვენი ყველა სალათი „თხა ბაღში“ ზღვისიქითური სახელწოდებით. ნამდვილი ბერძნული

თქვენი ყველა სალათი „თხა ბაღში“ ზღვისიქითური სახელწოდებით. ნამდვილი ბერძნული

თუ მზიან საბერძნეთში მოგზაურობის დროს ბერძნულ სალათს შეუკვეთავთ, სავარაუდოდ, ოფიციანტი საგონებელში ჩავარდება – არანაირი ბერძნული სალათი არ არსებობს! სამშობლოში ეს ხმელთაშუა ზღვის სამზარეულოს კლასიკური კერძია, რომელიც მოკრძალებულად სალათის ფურცლებით არის გაფორმებული.

როგორც არ უნდა უწოდონ, ბერძნული სალათი მარტივი, გემრიელი და ძალიან სასარგებლო კერძად რჩება. ის ბევრი ადგილობრივი ოჯახის ტრადიციული კერძი და ბევრი რესტორნის პოპულარული კერძია.

დღეს გიამბობთ, თუ რით არის კარგი ნამდვილი „ჰორიატიკი“, როგორ მოვამზადოთ ბერძნული სალათი სახლის პირობებში და ამასთან ხმელთაშუა ზღვის შესანიშნავი კერძი მარტივ ბოსტნეულის სალათად არ გადავაქცოთ.

როგორ მოვამზადოთ ბერძნული სალათი

ბერძნული სალათი ხალხური, მარტივი, გემრიელი კერძია! არაფერი ზედმეტი მასში არაა, მხოლოდ ჩვეულებრივი პროდუქტები, რომლებიც ყველა ბერძენის სახლში შეგიძლიათ იპოვით: ახალი ბოსტნეული, ყველი „ფეტა“, ზეითუნის ზეთი, ზეთისხილი და არომატული ბერძნული მწვანილები – ორეგანო, ახალი რეჰანი და წიწაკის მარცვლები.

თითქოსდა არაფერი რთული, ერთ თეფშზე ყველა ინგრედიენტი აურიეთ და ამაყად ბერძნული სალათა უწოდეთ. თუმცა ხშირად ბევრი მზარეული ორიგინალური გემოს სხვადასხვა კომპოზიციით ამახინჯებენ, ზოგიერთ ინგრედიენტს იღებენ და სხვა ინგრედიენტით ანაცვლებენ. სამწუხაროდ, სწორედ ასე გემრიელი და ნათელი სალათი ჩვეულებრივ დაჭრილ ბოსტნეულად გადაიქცევა.

ტრადიციულად, ბერძნული სალათისთვის ბოსტნეულს დიდ ნაჭრებად ჭრიან, წვრილი დაჭრაზე უარს აცხადებენ. ხშირად მზად სალათის ინგრედიენტებს სუფრაზე გატანამდე ერთმანეთს არ ურევენ, არამედ მას ტრაპეზის დროს ურევენ. ბოსტნეულიდან გამოიყენება პომიდორი, კიტრი, ხახვი, ხოლო ზეთისხილს იყენებენ შავს, კურკებიანს.

ბოსტნეულის მაღალი შემცველობის წყალობით მცირე კალორიულობით გამოირჩევა, ხოლო ფეტა მსუბუქ კერძს ნოყიერს ხდის. სწორედ ყველი, ხახვი და მწვანილები სალათას ორიგინალურ და პიკანტურ გემოს ანიჭებენ, ხოლო ლამაზი ფერადი ბოსტნეული თეფშზე მადას ზრდის და განწყობას ამაღლებს!

დელიკატური მომზადება

1.ბერძნული სალათი ნამდვილად გემრიელი რომ გამოვიდეს, მხოლოდ ხარისხიანი ინგრედიენტები გამოიყენეთ! პომიდორი და კიტრი მიწის, სახლში მოყვანილი უნდა იყოს. სათბურში მოყვანილი ბოსტნეული გემოს ჩაკლავს, ხოლო ჩვეულებრივი ხახვი იმ ხიბლს მოგპარავთ.

2.სალათას სწორ გემოს ბერძნული ფეტა მიანიჭებს, რომელიც ცხვრის ან თხის რძისგან არის დამზადებული. არავითარ შემთხვევაში ბრინზას ყველის ან სხვა მყარი ყველით არ ჩაანაცვლოთ!

3.ზეითუნის ზეთი თუ ბერძნული არ იქნება, პირველი ცივი დაწურვის მაინც უნდა იყოს. სქელი, ოქროსფერი-მომწვანო პროდუქტი ნათელი არომატით კერძის განუმეორებელ გემოს მიანიჭებს. ზეთს, არაფერში არ ურევენ. სალათს უხვად უმატებენ.

4.მომზადების დროს სალათის დამარილება არ ღირს, რადგან ბოსტნეული წვენს მალე გამოყოფს, ხოლო მზად კერძი თავის სავაჭრო გარეგნულ მხარეს დაკარგავს. მარილს ჩვეულებრივ მაგიდაზე დებენ, რომ თითოეულმა სტუმარმა მზად სალათს მარილი გემოვნების მიხედვით მოაყაროს.

5.ხოლო სანელებლებს, მარილისგან განსხვავებით, პირდაპირ სალათს უმატებენ. ამასთან ორეგანო მშრალი სახით გამოიყენება, რეჰანი ახალი უნდა იყოს, ხოლო წიწაკის მარცვლებს გამოყენებამდე აქუცმაცებენ.

სალათის ზუსტი რეცეპტი არ არსებობს, ბერძენი დიასახლისები კერძის გარეგნული მხარით ორიენტირებას არიან მიჩვეულნი: წითელი, მწვანე და თეთრი სალათში თანაბრად უნდა იყოს, ხოლო იისფერი ხახვი და შავი ზეთისხილი მადის აღმძვრელ კომპოზიციას ჰარმონიულად ერწყმის. ჩვენი რეცეპტი გამოიყენეთ, რომ ახლობლები და სტუმრები გაახაროთ სალათით, რომლითაც ბერძნები სტუმრებს მასპინძლობენ!

ინგრედიენტები:

  • 1 პომიდორი
  • 1 კიტრი
  • 1 ტკბილი წითელი ხახვი
  • 10 დიდი ზეთისხილი კურკებით
  • 3 ს/კ ზეითუნის ზეთი
  • 150 გრ ფეტა
  • 1 ჩ/კ ორეგანო
  • მარილი გემოვნებით

მომზადება:

1.პირველ რიგში მოამზადეთ ჭურჭელი, რომელშიც სალათს მოამზადებთ და სუფრაზე გაიტანთ. თეფში ღრმა და ფართო უნდა იყოს. პომიდორი საშუალო ნაჭრებად დაჭერით, არც წვრილად და არც ძალიან დიდად. მზად თასში გადაიტანეთ.

2.ბევრი ირწმუნება, რომ კიტრი უნდა გათალოთ, სანამ სალათს დაუმატებთ. თქვენ ასე მოიქეცით: ჩანგლით კიტრი ჩაჭყლიტეთ, რომ მან კანზე ღრმა კვალი დატოვოს, შემდეგ მსხვილ ნაჭრებად დაჭერით და პომიდორს დაუმატეთ. ზეთისხილი დაუმატეთ, მაგრამ არ აურიოთ.

3.გასუფთავებული ხახვი დაჭერით თხელ რგოლებად და სასალათეს დაუმატეთ.

4.ბოსტნეულს ცოტა ზეითუნის ზეთი, მწიკვი მარილი სურვილის მიხედვით დაუმატეთ და ხელით სწრაფად აურიეთ. ზემოდან მთელი ნაჭერი ფეტა დაადეთ (1,5-2 სმ სისქის), ორეგანო მოაყარეთ და ზეითუნის ზეთი მოასხით. ასეთი სახით გემრიელი ბერძნული სალათი სუფრაზე გაიტანეთ, არ აურიოთ. გემრიელად მიირთვით!

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement