Connect with us

კულინარია

თქვენი ყველა სალათი „თხა ბაღში“ ზღვისიქითური სახელწოდებით. ნამდვილი ბერძნული

თქვენი ყველა სალათი „თხა ბაღში“ ზღვისიქითური სახელწოდებით. ნამდვილი ბერძნული

თუ მზიან საბერძნეთში მოგზაურობის დროს ბერძნულ სალათს შეუკვეთავთ, სავარაუდოდ, ოფიციანტი საგონებელში ჩავარდება – არანაირი ბერძნული სალათი არ არსებობს! სამშობლოში ეს ხმელთაშუა ზღვის სამზარეულოს კლასიკური კერძია, რომელიც მოკრძალებულად სალათის ფურცლებით არის გაფორმებული.

როგორც არ უნდა უწოდონ, ბერძნული სალათი მარტივი, გემრიელი და ძალიან სასარგებლო კერძად რჩება. ის ბევრი ადგილობრივი ოჯახის ტრადიციული კერძი და ბევრი რესტორნის პოპულარული კერძია.

დღეს გიამბობთ, თუ რით არის კარგი ნამდვილი „ჰორიატიკი“, როგორ მოვამზადოთ ბერძნული სალათი სახლის პირობებში და ამასთან ხმელთაშუა ზღვის შესანიშნავი კერძი მარტივ ბოსტნეულის სალათად არ გადავაქცოთ.

როგორ მოვამზადოთ ბერძნული სალათი

ბერძნული სალათი ხალხური, მარტივი, გემრიელი კერძია! არაფერი ზედმეტი მასში არაა, მხოლოდ ჩვეულებრივი პროდუქტები, რომლებიც ყველა ბერძენის სახლში შეგიძლიათ იპოვით: ახალი ბოსტნეული, ყველი „ფეტა“, ზეითუნის ზეთი, ზეთისხილი და არომატული ბერძნული მწვანილები – ორეგანო, ახალი რეჰანი და წიწაკის მარცვლები.

თითქოსდა არაფერი რთული, ერთ თეფშზე ყველა ინგრედიენტი აურიეთ და ამაყად ბერძნული სალათა უწოდეთ. თუმცა ხშირად ბევრი მზარეული ორიგინალური გემოს სხვადასხვა კომპოზიციით ამახინჯებენ, ზოგიერთ ინგრედიენტს იღებენ და სხვა ინგრედიენტით ანაცვლებენ. სამწუხაროდ, სწორედ ასე გემრიელი და ნათელი სალათი ჩვეულებრივ დაჭრილ ბოსტნეულად გადაიქცევა.

ტრადიციულად, ბერძნული სალათისთვის ბოსტნეულს დიდ ნაჭრებად ჭრიან, წვრილი დაჭრაზე უარს აცხადებენ. ხშირად მზად სალათის ინგრედიენტებს სუფრაზე გატანამდე ერთმანეთს არ ურევენ, არამედ მას ტრაპეზის დროს ურევენ. ბოსტნეულიდან გამოიყენება პომიდორი, კიტრი, ხახვი, ხოლო ზეთისხილს იყენებენ შავს, კურკებიანს.

ბოსტნეულის მაღალი შემცველობის წყალობით მცირე კალორიულობით გამოირჩევა, ხოლო ფეტა მსუბუქ კერძს ნოყიერს ხდის. სწორედ ყველი, ხახვი და მწვანილები სალათას ორიგინალურ და პიკანტურ გემოს ანიჭებენ, ხოლო ლამაზი ფერადი ბოსტნეული თეფშზე მადას ზრდის და განწყობას ამაღლებს!

დელიკატური მომზადება

1.ბერძნული სალათი ნამდვილად გემრიელი რომ გამოვიდეს, მხოლოდ ხარისხიანი ინგრედიენტები გამოიყენეთ! პომიდორი და კიტრი მიწის, სახლში მოყვანილი უნდა იყოს. სათბურში მოყვანილი ბოსტნეული გემოს ჩაკლავს, ხოლო ჩვეულებრივი ხახვი იმ ხიბლს მოგპარავთ.

2.სალათას სწორ გემოს ბერძნული ფეტა მიანიჭებს, რომელიც ცხვრის ან თხის რძისგან არის დამზადებული. არავითარ შემთხვევაში ბრინზას ყველის ან სხვა მყარი ყველით არ ჩაანაცვლოთ!

3.ზეითუნის ზეთი თუ ბერძნული არ იქნება, პირველი ცივი დაწურვის მაინც უნდა იყოს. სქელი, ოქროსფერი-მომწვანო პროდუქტი ნათელი არომატით კერძის განუმეორებელ გემოს მიანიჭებს. ზეთს, არაფერში არ ურევენ. სალათს უხვად უმატებენ.

4.მომზადების დროს სალათის დამარილება არ ღირს, რადგან ბოსტნეული წვენს მალე გამოყოფს, ხოლო მზად კერძი თავის სავაჭრო გარეგნულ მხარეს დაკარგავს. მარილს ჩვეულებრივ მაგიდაზე დებენ, რომ თითოეულმა სტუმარმა მზად სალათს მარილი გემოვნების მიხედვით მოაყაროს.

5.ხოლო სანელებლებს, მარილისგან განსხვავებით, პირდაპირ სალათს უმატებენ. ამასთან ორეგანო მშრალი სახით გამოიყენება, რეჰანი ახალი უნდა იყოს, ხოლო წიწაკის მარცვლებს გამოყენებამდე აქუცმაცებენ.

სალათის ზუსტი რეცეპტი არ არსებობს, ბერძენი დიასახლისები კერძის გარეგნული მხარით ორიენტირებას არიან მიჩვეულნი: წითელი, მწვანე და თეთრი სალათში თანაბრად უნდა იყოს, ხოლო იისფერი ხახვი და შავი ზეთისხილი მადის აღმძვრელ კომპოზიციას ჰარმონიულად ერწყმის. ჩვენი რეცეპტი გამოიყენეთ, რომ ახლობლები და სტუმრები გაახაროთ სალათით, რომლითაც ბერძნები სტუმრებს მასპინძლობენ!

ინგრედიენტები:

  • 1 პომიდორი
  • 1 კიტრი
  • 1 ტკბილი წითელი ხახვი
  • 10 დიდი ზეთისხილი კურკებით
  • 3 ს/კ ზეითუნის ზეთი
  • 150 გრ ფეტა
  • 1 ჩ/კ ორეგანო
  • მარილი გემოვნებით

მომზადება:

1.პირველ რიგში მოამზადეთ ჭურჭელი, რომელშიც სალათს მოამზადებთ და სუფრაზე გაიტანთ. თეფში ღრმა და ფართო უნდა იყოს. პომიდორი საშუალო ნაჭრებად დაჭერით, არც წვრილად და არც ძალიან დიდად. მზად თასში გადაიტანეთ.

2.ბევრი ირწმუნება, რომ კიტრი უნდა გათალოთ, სანამ სალათს დაუმატებთ. თქვენ ასე მოიქეცით: ჩანგლით კიტრი ჩაჭყლიტეთ, რომ მან კანზე ღრმა კვალი დატოვოს, შემდეგ მსხვილ ნაჭრებად დაჭერით და პომიდორს დაუმატეთ. ზეთისხილი დაუმატეთ, მაგრამ არ აურიოთ.

3.გასუფთავებული ხახვი დაჭერით თხელ რგოლებად და სასალათეს დაუმატეთ.

4.ბოსტნეულს ცოტა ზეითუნის ზეთი, მწიკვი მარილი სურვილის მიხედვით დაუმატეთ და ხელით სწრაფად აურიეთ. ზემოდან მთელი ნაჭერი ფეტა დაადეთ (1,5-2 სმ სისქის), ორეგანო მოაყარეთ და ზეითუნის ზეთი მოასხით. ასეთი სახით გემრიელი ბერძნული სალათი სუფრაზე გაიტანეთ, არ აურიოთ. გემრიელად მიირთვით!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement
ჯანმრთელობა6 hours ago

ლევომეკოლი – ძლიერი საშუალება, რომლის ამის შესახებ ექიმები არ გეტყვიან

ჯანმრთელობა6 hours ago

8 მიზეზი იმისა, თუ რატომ უნდა გამოივლოთ პირი მარილიანი წყლით რეგულარულად

საკითხავი6 hours ago

9 სულიერი ნიშანი, რომელიც ამტკიცებს, რომ „ზემოდან“ ვიღაც გიყურებს და გეხმარება

ტესტები8 hours ago

რა ფერისაა თქვენი საფულე? აი, რაზე შეიძლება მეტყველებდეს მისი ფერი

საკითხავი12 hours ago

დაჟინებით უნდა მოითხოვოთ თუ არა ცოლის სამსახურში მოწყობა

ჯანმრთელობა1 day ago

ვიტამინები, რომლებიც მხედველობის გაუმჯობესებაში დაგეხმარებათ

ჯანმრთელობა1 day ago

გინეკოლოგები ირწმუნებიან: მენჯის ფსკერის კუნთების ვარჯიში ყველასთვის აუცილებელია

ჯანმრთელობა1 day ago

ეს ბალახი ქალურ დაავადებას სამუდამოდ მოგაშორებთ

საკითხავი1 day ago

ფენ-შუის მიხედვით, ყოველ ფერს თავისებური სამკურნალო ძალა აქვს

ყვავილები1 day ago

ფლორისტების რჩევები: ოთახის მცენარეები მუდმივად რომ ყვაოდნენ

ჯანმრთელობა2 weeks ago

ამ ნარევის დახმარებით ხელებსა და ფეხებზე სოკოს სრულიად მოიშორებთ

ჯანმრთელობა2 weeks ago

წყლის მიღების რეჟიმი წონაში დასაკლებად: საათობრივად და რეკომენდაციებით

ჯანმრთელობა2 days ago

ექთანმა მასწავლა, როგორ მოვიშორო გამოწეული ძვალი (ნიკრისის ქარი) ფეხზე. ნამდვილად მოქმედებს!

ჯანმრთელობა4 weeks ago

მაისის ბოლოს შეგროვებული მწვანე კაკლის ნაყოფის 4 უძველესი სამკურნალო საშუალება

თავის მოვლა2 weeks ago

ჩვეულებრივი ასპირინი არა მხოლოდ სისხლს ათხელებს, არამედ სახეზე სიბერის ნიშნებს აქრობს

საკითხავი4 weeks ago

აი, როგორ შევარჩიოთ საზამთრო სწორად: ეს ხრიკი ერთმა ფერმერმა მასწავლა

თავის მოვლა1 week ago

ამ მეთოდით არასასურველ თმას, შავ წერტილებს და ფერიმჭამელებს მხოლოდ 15 წუთში მოიშორებთ

ჯანმრთელობა3 weeks ago

თუთის ფოთლების ჩაი 22-ჯერ უფრო მეტ კალციუმს შეიცავს, ვიდრე ძროხის რძე

საკითხავი2 weeks ago

რატომ კბენს კოღო ზოგ ადამიანს უფრო ხშირად? მიზეზი არსებობს და ზოგიერთი მათგანი შეგვიძლია აღმოფხვრათ

ჯანმრთელობა3 weeks ago

აი, რა მოხდება თქვენს ორგანიზმში, თუ ყოველდღე პიტნის ჩაის დალევთ

ტრენდული