Connect with us

ჯანმრთელობა

ექიმებმა გადაიფიქრეს: ახლა ამბობენ, რომ მარილი აუცილებლად უნდა მიირთვათ

40 წელზე მეტ ხანს გვიყვებოდნენ, რომ მარილი “თეთრი სიკვდილია” და მისი მიღება ჯანმრთელობას საგრძნობლად ვნებს. თუმცა ამერიკელმა მეცნიერმა დოქტორმა ჯეიმს დინიკოლანტონიომ, რომელიც გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებს იკვლევს, განაცხადა, რომ ეს ყველაფერი სისულელეა!

“ჩემი მშაობის პრიოდში 500 სამედიცინო პუბლიკაციაზე მეტი შევისწავლე და აღმოვაჩინე, რომ არ არსებობს არცერთი დადასტურებული სამეცნიერო მონაცემი რომელიც მარილის მავნებლობას ამტკიცებს”

გარდა ამისა, დოქტორის თქმით მარილის უკმარისობამ შეიძლება ინსულინრეზისტენტულობამდე და დიაბეტის მომატებულ რისკამდე მიგვიყვანოს, ლიბიდოს შემცირებაზე რომ არაფერი ვთქვათ.

დღესდღეობით მარილის რეკომენდებული სადღეღამისო დოზა 2,4 გრამი ნატრიუმი, ანუ 6 გრამი მარილია, რაც ჩაის კოვზზე გაცილებით ნაკლებია.

თუმცა მარილი საკვები ნივთიერებაა რომელიც ჩვენი ორგანიზმისთვის აუცილებელია. როდესაც ადამიასნ უფლებას აძლევენ იმდენი მარილი ჭამონ რამდენიც მოესურვებათ, ისინი დრეღამეში დაახლოებით 1,5 ჩაის კოვზი მარილის მირთმევას იწყებენ.

მარილის ნაკლებობა სქესობრივ ლტოლვას ამცირებს, ამცირებს დაორსულების შანსებს, მოქმედებს ახალშობილტა წონაზე. კლინიკური კვლევები გვაჩვენებენ, რომ ცოტა ამრილის მოხმარება იმპოტენციის რისკებს მაღლა წევს, ასევე იწვევს გადაღლილობას და ქალებში შვილოსნობის ასაკის შემცირებას.

მარილი ორგანიზმს ტრამვების გადატანაში ეხმარება. ჭრილობების შეხორცებისასაც მარილის რზერვებია საჭირო.

მაშინ რატომ გვეუბნებიან ექიმები, რომ მარილი მავნებელია?!

ეს ძალიან ძველი ცდომილებაა რომელსაც პრიმიტიული ჰიპოთეზით ადასტურებდნენ, თითქოს მარილის მჭარბებული მოხმარება წნევის მატებას იწვევს. ამის დამამტკიცებელი საბუთი არ არსებობს!

იმ ადამიანთა 80% რომლებსაც ნორმალური წნევა აქვთ (120/80) მარილის მოხმარების შემდეგ წნევის ცვლილებებს არ განიცდიან. გულ-სისხლძაღვთა დაავადებების ყველაზე დაბალი მაჩვენებლის მქონე ქვეყნებია: სამხრეთ კორეა, იაპონია და საფრანგეთი.

რა არის მათ შორის საერთო?! მათი მოსახლეობა ბევრ მარილს მოიხმარს!

დაიმახსოვრეთ, მარილის არასაკმარისად მოხმარება ბევრ უარყოფით შედეგს იწვევს, ზრდის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკებს, იწვევს გულის აჩქარებას, თირკმლის ფუნქციის დარღვევას, ფარისებრი ჯირკვლის ფუნქციის შენელებას, ინსულინის დონის მატებას და ქოლესტერინის მატებას.

მარილის დემონიზება საჭირო არ არის, ის აუცილებლად უნდა მიიღოთ ზომიერი დოზებით. რაც შეეხება სახელს “თეთრი სიკვდილი” მას შაქარი უფრო იმსახურებს! მარილის რაციონიდან სრულად ამოღება ორგანიზმს აზიანებს, თუმცა შაქრის შემთხვევაში – ყველაფერი პირიქითაა, შეგიძლიათ თამამად გამორიცხოთ ის თქვენი რაციონიდან.