ჯანმრთელობა
გემოგლობინის დაბალი დონე სისხლში. რომელი პროდუქტები ამაღლებს გემოგლობინს
გემოგლობინი ძალიან მნიშვნელოვან როლს თამაშობს ჩვენს ორგანიზმში. სისხლში რკინის მთავარი ფუნქცია ადამიანის ქსოვილებსა და ორგანოებში ჟანგაბდის მიწოდებაა. ფერმენტები რომლებიც რკინას შეიცავენ ფარისებრი ჯირკვლის ჰორმონების სინტეზში მონაწილეობენ და მხარს უჭერენ იმუნიტეტს. ორგანიზმში რკინის ნაკლებობა რკინადეფიციტურ ანემიასთან მივყავართ, რომლის დროსაც სისხლის ჟანგბადის გადატანის უნარი მცირდება, რასაც გაცვლითი პროცესების შენელება და ფიზიკური გამძლეობის შემცირება მოსდევს.
რომელი პროდუქტები ამაღლებენ ჰემოგლობინს?
ფაფები და მარცვლეული: წიწიბურა, ჭვავი, ლობიო, ოსპი, ბარდა, შვრია და კაკალი
ბოსტნეული და მწვანილი: პომიდორი, ჭარხხალი, გოგრა, სტაფილო, ახალი კარტოფილი, ხახვი, მდოგვი, ჭინჭარი, წიწმატი, ბაბუაწვერას ფოთლები, ისპანახი, ოხრახუში;
ხილი: ვაშლი, ბროწეული, ქლიავი (შავი), გარგარი (გარგარის ჩირი), ბანანი, მსხალი, ატამი, ხურმა, კომში, კივი, ჩირები.
კენკრა: შავი მოცხარი, წითელი და შავი მოცვი, მარწყვი, ჟოლო, შავი ყურძენი, ასკილი, საზამთრო, ცირცველი.
წვენები: პომიდვრის, სტაფილოს, ვაშლის, ჭარხლის, ბროწეულის.
ხორცპროდუქტები: საქონლის ხორცი, ხბოს ხორცი, ძროხის ღვიძლი, თირკმელები, ენა, გული, ფრინველის თეთრი ხორცი.
ზღვის პროდუქტები: თევზი, შავი და წითელი ხიზილალა.
სხვა პროდუქტები: კვერცხის გული, მწყერის კვერცხი, რძე, ნარები, კარაქი.