კულინარია
რომელი შაქარია უკეთესი: ხარისხიანი პროდუქტის არჩევის წესები
ერთი შეხედვით, შაქრის არჩევა მარტივია, მაგრამ ნამდვილად ხარისხიანი პროდუქტის შერჩევა საკმაოდ რთულია. Alltime.ge- ს რედაქცია გიამბობთ, რომელი შაქარია უკეთესი და გემრიელია, რომელს გვერდი უნდა აუაროთ.
წარმოდგენილ შეფუთვებს შორის როგორც პოპულარული, ასევე ნაკლებად ცნობილი ბრენდების არჩევა ვცადე. ახლობლები შაქრიან ჩაის სვამენ, თავად ზოგჯერ ტკბილ დესერტებს ვაცხობ და ჩემთვის ნამდვილად კარგი პროდუქტის შერჩევა მნიშვნელოვანია. აღმოჩნდა, რომ მსხვილ სუპერმარკეტებშიც მაქსიმუმ 2-3 ნიმუში იყიდება. სპორტულმა ინტერესმა მაინც გაიმარჯვა.
როგორი შაქარი არსებობს
ზოგი შაქარს ფასის მიხედვით ყიდულობს, ზოგი მხოლოდ პოპულარულ ბრენდებს ანიჭებს უპირატესობას, ვიღაცისთვის შეფუთვის დიზაინი მნიშვნელოვანია. როგორც არ უნდა იყოს, მხოლოდ ხარისხზე დაყრდნობას გირჩევთ. კლასიფიკაციით დავიწყოთ.
- თეთრი კრისტალური შაქარი დანამატების გარეშე. მასში 99,7% საქაროზი შედის. ზოგჯერ მწარმოებელი შეფუთვაზე უთითებს სავაჭრო სახეობას (TC1 და TC2). ფასი–ხარისხის შესაბამისად საუკეთესო ვარიანტია.
- ექსტრა – თეთრი შაქარი მინიმუმ 99,8% საქაროზით. ალბათ, ყველაზე ტკბილი და სუფთა. ნაცარს, მელასას და შესაძლო მავნე მინარევებს არ შეიცავს.
- ყავისფერი შაქარი – ლერწმის შაქრის და შაქრიანი ჭარხლის გადამუშავების პროცესში მიიღება. ფერი ღია ყვითელიდან ყავისფერამდე მერყეობს. საკმაოდ ძვირია.
- გამდიდრებული შაქარი – პროდუქტში სხვადასხვა მკვებავი ნივთიერება დამატებულია, რომ მისი კვებითი ღირებულება გაიზარდოს. ესაა ვიტამინები, მიკროელემენტები, მცენარეული ექსტრაქტები და ამინომჟავები. ნაკლებად ტკბილი, მაგრამ უფრო სასარგებლოა.
- შაქრიანი პროდუქტი – არომატიზატორების, საკვები დანამატების და თეთრი კრისტალური შაქრის ნარევი. როგორც წესი, კვების მრეწველობაში გადასამუშავებლად გამოიყენება.
- ბადაგი (მელასა) შაქრის წარმოების გვერდითი პროდუქტი ხსნარის სახით. ხშირად საქონლის საკვების დანამატად გამოიყენება. სახლში გამოსაყენებლად უვარგისია.
ხარისხიანი შაქრის შერჩევის წესები
რაც უფრო თეთრია შაქარი, მით უფრო მეტად არის გაწმენდილი. ეს კარგია, რადგან მასში უცხო მინარევები არ იქნება. ამავდროულად, ცუდია, რადგან მხოლოდ ნახშირწყლები და ძალიან ცოტა მიკროელემენტი შედის. რძისფერი ან ყვითელი შაქარი ნაკლებად გასუფთავებულია, ანუ მასში მეტი სასარგებლო ნივთიერება შედის. ნაცრისფერი შაქარი ნამდვილად უხარისხო პროდუქტია. გამოდის, რომ წარმოებისას ტექნოლოგიური შეცდომა დაუშვეს ან არასწორად შეინახეს.
ყავასა და ზოგიერთ დესერტს ყავისფერ შაქარს ვუმატებ. ის გაწმენდილი და გათეთრებული არაა. მაღალ ტემპერატურაზე კარგად დნება. უფრო სასარგებლოა, ვიდრე თეთრი, მაგრამ უფრო ძვირი ღირს. ყავისფერი შაქარიც სწორად უნდა შეარჩიოთ: თუ შეფუთვაზე მითითებულია „რაფინირებული ყავისფერი შაქარი“, არ იყიდოთ. ეს ჩვეულებრივი შეღებილი კრისტალური შაქარია. ნამდვილი ლერწმის შაქარი არარაფინირებულია.
რატომ არის მნიშვნელოვანი შაქრის სწორად შენახვა
მუქი კრისტალები შენახვის არასწორ პირობებზე მიგანიშნებთ – ის მხოლოდ გამჭვირვალე უნდა იყოს. სველ გარემოში შენახვა შაქრის კედლებზე არა მხოლოდ კვალს არ ტოვებს – ასეთი პროდუქტი ერთმანეთს ეკვრის და გოროხებს ქმნის. მაგალითად, 20 კგ ტომარა შაქრის შეძენისას 2-3 კგ–ით ნაკლებს მიიღებთ. ასეთ შაქრის ქვიშაში მავნე ორგანიზმები წარმოიქმნება, რომლებიც ცომეულს ან კონსერვს აზიანებენ. გემოც ისეთი ტკბილი არაა, როგორიც გვსურს.
როგორი ბანალურიც არ უნდა იყოს, შეფუთვა შაქარი შეძენისთანავე ქილაში გადაიტანეთ. პირველ რიგში, ასე უფრო დიდხანს შეინახავთ. მეორეც, შეამოწმებთ, რამე ზედმეტი ხომ არაა მასში. ხშირად ძაფები, პლასტმასის ნაჭრები, ნაგავი და ჭანჭიკიც გვხდება. ფრთხილად იყავით!