Connect with us

ჯანმრთელობა

40 წლის შემდეგ მხოლოდ ამ პროდუქტებს მივიღებ და სხვა დანარჩენი ჯანდაბასაც წაუღია

ასაკის მატებასთან ერთად ნივთიერება ცვლა ნელდება, კუნთოვანი მასა მცირდება, ჰორმონალური ფონი კი მუცლის ღრუში ცხიმის დაგროვნებისკენ სულ უფრო და უფრო მიდრეკილი ხდება. საბედნიეროდ, ცხიმის დასაწვავად და დაავადების რისკის შესამცირებლად ბევრი შესაძლებლობა გვაქვს.

ვარჯიშების რეგულარულად შესრულებასთან ერთად ანტიოქსიდანტებით მდიდარი პროდუქტების მიღება დაგანაყრებთ და ტკბილეულისკენ ლტოლვას შეამცირებს, ამასთან ჯანმრთელობის მდგომარეობა გაუმჯობესდება. რომელი პროდუქტები უნდა იყოს თქვენს თეფშზე?

სარა მირკინი, დიეტოლოგი და 40 წლის შემდეგ წონის დასაკლებად 21 დღიანი გეგმის შესახებ წიგნის ავტორი თავის საყვარელ პროდუქტების ნაკრებს გვიზიარებს.

1. სელის თესლი

სელის თესლი ომეგა 3 ცხიმოვანი მჟავის შესანიშნავ წყაროს წარმოადგენს. ომეგა 3 ტვინის და გულის მუშაობისთვის აუცილებელია. მასში ბევრი უჯრედისია, რაც ნაწლავებისთვის სასარგებლოა.

2. ვაშლის ძმარი

ვაშლის ძმარი წონაში დაკლებას ხელს უწყობს, სისხლში შაქრის დონეს არეგულირებს და ტკბილეულისკენ ლტოლვას ამცირებს. ძმარი წყალში გახსენით და დალიეთ ან სალათებს, წვნიანების და სოუსებს დაუმატებთ.

3. ველური ორაგული

ცხიმიანი თევზი ბევრ ომეგა 3 ცხიმოვან მჟავას და სამარხვო ცილებს შეიცავს. ცხიმი უფრო კალორიულია, ვიდრე ცილები და ნახშირწყლები, მაგრამ ბევრად უკეთ გაჯერებულია.

4. ავოკადო

ავოკადო ბევრ სასარგებლო ცხიმებს შეიცავს, კანს და თმას კვებავს, ნაოჭებს ასწორებს და კალიუმის მაღალი კონცენტრაციის წყალობით წნევას ამცირებს. ცხიმიანობის მიუხედავად წონაში დაკლებას ხელს უწყობს, რადგან კარგად გაჯერებულია.

5. წყლის წიწმატი

ეს ცხარე მწვანილი ნებისმიერ სალათს პიკანტურ გემოს შემატებს, ამასთან ახალგაზრდული კანის შენარჩუნებაში დაგეხმარებათ. წყლის წიწმატში ბევრი წყალი, C ვიტამინი, A ვიტამინი და ანტიოქსიდანტებია, რომლებიც თავისუფალ რადიკალებს ანადგურებენ და ნაოჭებს აქრობენ.

6. კაკალი

კაკალი შესანიშნავად დაგანაყრებთ და გახდომაში დაგეხმარებათ, რადგან ბევრ უჯრედისს, სასარგებლო ცხიმებს და ცილებს შეიცავს. გარდა ამისა, დიაბეტისგან, გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებისგან და ქრონიკული უსიამოვნებისგან გვიცავს.

7. კომბოსტოს მწნილი

კომბოსტოს მწნილი ძალიან ბევრ სასარგებლო პრობიოტიკებს შეიცავს. ის სასარგებლოა არა მხოლოდ საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის, არამედ ჰორმონალური ბალანსის მხარდასაჭერად.

8. შავი შოკოლადი

შავი შოკოლადი მდიდარია ფლავონოლებით, რომლებიც გულს იცავენ, დიაბეტის რისკს ამცირებენ, წნევას ამცირებენ, კანის ახალგაზრდობას ინარჩუნებენ და სისხლის მიმოქცევას სტიმულირებენ. ყველაზე მეტი მკვებავი ღირებულება აქვს შოკოლადს, რომელიც 70 % და მეტ კაკაოს შეიცავს.

9. მუქი ფურცლოვანი მწვანილი

მუქი ფურცლოვანი მწვანილი ( ისპანახი, ხუჭუჭა კომბოსტო და ა.შ.) ბევრ K ვიტამინს, ლუტეინს, ფოლატს, კალციუმს და ბეტა-კაროტინს შეიცავს, რომლებიც კარგი მეხსიერების შენარჩუნებას ხელს უწყობენ.

10. კენკრა

კენკრა მდიდარია უჯრედისით, ამიტომ კარგად დაგანაყრებთ. მათი ღია ფერი სასარგებლო ანტიოქსიდანტების და ფიტოქიმიური ნივთიერებების შემადგენლობაზე საუბრობს.

11. ნიორი

ნიორი ძვლოვანი მასის დაკარგვას აფერხებს და ესტროგენის დონეს ზრდის. ასევე ბევრ მკვებავ ნივთიერებას და ძალიან ცოტა კალორიას შეიცავს.

12. ედამამე

მწვანე სოიოს მარცვლები შეიცავს იზოფლავონებს, რომლებიც ესტროგენის დონეს ზრდიან. ეს ძალიან მნიშვნელოვანია ქალებისთვის 40 წლის შემდეგ, რომელთაც ჰორმონალური ბალანსი დარღვეული აქვთ.

13. წიწიბურას იოგურტი

ეს კალციუმის შესანიშნავი წყაროა, რომელიც ნატრიუმს თითქმის არ შეიცავს. წიწიბურას იოგურტი სასარგებლოა ძვლებისთვის. ცილების მაღალი შემცველობის წყალობით მადას შესანიშნავად აქვეითებს.

14. კვერცხი

კვერცხი შეიცავს D ვიტამინს, რომელიც ძვლების ჯანმრთელობისა და დაავადებისგან დასაცავად აუცილებელია. მასში შემავალი ქოლინი ღვიძლის მუშაობას აუმჯობესებს. ხოლო ცილები კუნთებს აძლიერებენ. ამასთან ნახშირწყლებს და შაქარს არ შეიცავს!

15. ხახვი

ხახვი ბევრ C ვიტამინს, B ჯგუფის ვიტამინებს შეიცავს, რაც ჯანსაღი ნივთიერებათა ცვლისთვის აუცილებელია. ასევე შეიცავს კალიუმს, რომელიც არტერიულ წნევას არეგულირებს.

16. თავშავა

მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც თავისუფალ რადიკალებს ებრძვიან და სიმსივნისა და სხვა მძიმე დაავადებებისგან გვიცავენ.

17. კოჭის ფესვები

1 ჩ/კ კოჭა კვირაში არტერიების გასაძლიერებლად საკმარისია. ასევე ღებინების და სხვა საჭმლის მომნელებელი სისტემის აშლილობის დროს შესანიშნავი საშუალებაა.

18. სტაფილო

სტაფილო მდიდარია ბეტა-კაროტინით, რომელიც A ვიტამინად იწარმოება. A ვიტამინი თვალს კატარაქტისგან იცავს და იმუნიტეტს აძლიერებს.

19. ბაზილიკი

ბაზილიკი განწყობას აუმჯობესებს და სახსრებს აძლიერებს. მასში ბევრი პოლიფენოლია, რომელიც ართრიტის დროს ტკივილს ამცირებს და ღვიძლს, ტვინსა და გულს იცავს.

20. ბროკოლი

ბროკოლი ანტიოქსიდანტებით, მკვებავი ნივთიერებებით, C, B6 და A ვიტამინებით გაჯერებულია – ყველაფერი ეს სიმსივნის, დიაბეტის, გულ-სისხლძარღვთა დაავადების და ალცჰაიმერის დაავადებისგან დაგიცავთ. გარდა ამისა, ბროკოლი ბევრ უჯრედისს შეიცავს, რომლებიც საჭმლის მომნელებელ სისტემას აუმჯობესებენ.

21. პომიდორი

პომიდორი ბევრ C ვიტამინს შეიცავს, რომელიც გლუვი კანის შენარჩუნებაში დაგეხმარებათ. გარდა ამისა, კალიუმის, K ვიტამინის და ფოლატის შესანიშნავი წყაროა.

22. საკვები საფუარი

საკვები საფუარი ცილების და B ჯგუფის ვიტამინების შესანიშნავი წყაროა. ამასთან ცოტა კალორიას შეიცავს და ვეგეტარიანელებისთვის გამოდგება.

23. პარკოსანი პროდუქტები

ლობიო და ოსპი ძალიან სასარგებლოა. მუქი სახეობის პარკოსანი პროდუქტები უფრო სასარგებლოა, რადგან უფრო მეტ ანტიოქსიდანტებს შეიცავს და გულის შეტევის რისკს მნიშვნელოვნად ამცირებს.