საკითხავი
ხელოსანმა გამიმხილა, რა ტემპერატურა უნდა იყოს მაცივარში ზაფხულში
ზაფხულში მნიშვნელოვანია, რომ პროდუქტები და სასმელები მაცივარში საკვებად ვარგისი დარჩეს. პროდუქტების სწორი გაგრილება მათ დიდხანს შენარჩუნებაში გვეხმარება. ექსპერტები გირჩევენ, რომ ზაფხულში მაცივარში ტემპერატურა დაარეგულიროთ. Аlltime.ge–ს რედაქცია გიამბობთ, რა ტემპერატურა უნდა იყოს მაცივრის კამერაში, რომ პროდუქტები არ გაფუჭდეს.
ამ საკითხზე ექსპერტების სხვადასხვა მოსაზრებას გავეცანით და თქვენთვის ყველაზე მნიშვნელოვანი შევაგროვეთ.
მაცივრის ტემპერატურა
მაგალითად, მაცივრების ერთ–ერთი მწარმოებელი ირწმუნება, რომ ზაფხულში მაცივარში ტემპერატურა 2°C უნდა იყოს. ასეთი ტემპერატურა მალფუჭებადი პროდუქტებისთვის ოპტიმალურია. ამავდროულად, ცივ სეზონზე ტემპერატურა 7°C უნდა იყოს. სანდო ინფორმაციის მისაღებად სადღაც შუა თაროზე თერმომეტრით შეამოწმეთ.
სხვა ექსპერტები ირწმუნებიან, რომ თანამედროვე მოწყობილობა ავტომატური მარეგულირებელით უნდა იყოს აღჭურვილი. ასეთი მაცივარი გარეთ გრადუსის მატებისას ტემპერატურას თავისით ამცირებს. ასეთი მოწყობილობა უფრო მეტი სიმძლავრით და ენერგომოხმარებით აღჭურვილია.
როგორ გავზომოთ ტემპერატურა მაცივარში
როგორ გავზომოთ ტემპერატურა მაცივარში და დავრწმუნდეთ, რომ დაწევა სჭირდება? ამისთვის რამდენიმე წესი არსებობს. პირველ რიგში, ტემპერატურის ხშირად გაზომვა არ გჭირდებათ. როგორც წესი, მაცივარში ოპტიმალური ტემპერატურის რეჟიმი უკვე დაყენებულია.
თუ ტემპერატურის გაზომვა აუცილებელია, თერმომეტრი შუა თაროზე მოათავსეთ. ასე მაცივარში ტემპერატურის საშუალო მაჩვენებელს მიიღებთ. მაცივარში შიდა ტემპერატურა დაახლოებით 7°C უნდა იყოს.
თუ თერმომეტრი არ გაქვთ, კარაქის ნაჭერი გამოიყენეთ. შუა თაროზე დადეთ და რამდენიმე საათი გააჩერეთ. თუ ამის შემდეგ კარაქი ნელა გადნა, მაცივარში კომფორტული ტემპერატურაა. თუ კარაქი გამაგრდა ან, პირიქით, ძალიან გადნა, მაცივარში ტემპერატურის ბალანსი დარღვეულია. ამ შემთხვევაში ტემპერატურა საჭირო ნიშნულამდე უნდა დაარეგულიროთ. გახსოვდეთ, რომ ძალიან დაბალ ტემპერატურაზე მაცივარი მეტ ელექტროენერგიას მოიხმარს. ეს კი თქვენს საფულეზე დიდად აისახება.
ასევე მაცივარში ტემპერატურის რეჟიმი მის ავსებადობაზე დამოკიდებულია. თუ თითქმის ყოველთვის ერთნაირად ივსება, ტემპერატურა სტაბილურად იგივე დარჩება. თუ პროდუქტები ძალიან ბევრია, დიდი ალბათობით, მაცივრიდან გაფუჭებულ პროდუქტს გამოიღებთ. ეცადეთ, რომ ზაფხულში მაცივარი იშვიათად გააღოთ. ასე მშვიდად იქნებით, რომ ტექნიკა გასაგრილებლად ბევრ ენერგიას არ მოიხმარს, განსაკუთრებით ზაფხულში.
კიდევ რამდენიმე რჩევა, რომლითაც არა მხოლოდ პროდუქტების, არამედ მაცივრის ვადას გაახანგრძლივებთ. მაცივრისთვის ოპტიმალური ადგილი შეარჩიეთ. ქურისა და ფანჯრისგან მოშორებით უნდა იყოს. ბნელი გრილი კუთხე შესაფერისია. კედლიდან სწორი დისტანცია უნდა დაიცვათ, რომ მაცივარს თბოენერგიისგან გასათავისუფლებლად საკმარისი სივრცე ჰქონდეს. ვიმედოვნებთ, ამ მარტივი წესების გათვალისწინებით ნაკლები პროდუქტის გადაყრა მოგიწევთ და თავად მაცივრის გამოყენების ვადას გაახანგრძლივებთ.