კულინარია
უნგრული დესერტი „ჯერბო“, განაზებული სტუმრები რომ კარგად დაანაყროთ
აუცილებელი არაა, რომ სტუმრებს სუფრაზე მთელი ღვეზელი გაუტანოთ. სჯობს პატარა ნაჭრებად დაყოთ. პატარა ღვეზელები მეგობრების წრეში უფრო მოსახერხებელი და სასიამოვნოა. თუმცა თავდაპირველად, დესერტი სრულად უნდა მოამზადოთ.
უნგრული ღვეზელი (ან ნამცხვარი) რთულ კულინარიულ საქმეში შესანიშნავად დაგეხმარებათ. განწყობას აიმაღლებთ, ყველა დანაყრებული და კმაყოფილი დარჩება, რაც მთავარია, დიასახლისი მშვიდად არის, რომ ასეთი ლამაზი გემრიელობა გააკეთა.
პატარა ღვეზელები
ცომის ინგრედიენტები:
- 350 გრ ფქვილი
- 125 გრ თბილი კარაქი
- კვერცხი
- კვერცხის გული
- 125 გრ არაჟანი (20%)
- 60 გრ შაქარი
- 12 გრ დაპრესილი საფუარი (ან 4 გრ მშრალი)
- მწიკვი მარილი
- 8 გრ ვანილის შაქარი
- 0,5 ლიმონის ცედრა
შიგთავსის ინგრედიენტები:
- 450 გრ გარგარის მურაბა
- 200 გრ ნიგოზი
- 100 გრ შაქარი
ჭიქურის ინგრედიენტები:
- 100 გრ შავი შოკოლადი
- 1 ს/კ მზესუმზირას ზეთი
მომზადება:
1. ცომისთვის კარაქი, შაქარი, ვანილის შაქარი, ცედრა და მწიკვი მარილი აურიეთ. კვერცხი და კვერცხის გული დაუმატეთ, სათქვეფით აურიეთ. ამ დროში საფუარი არაჟანში ამოიყვანეთ და 5 წუთით მოიცადეთ. ახლა ყველა წინა ინგრედიენტი გაცრილ ფქვილს დაუმატეთ. რბილი ცომი მოზილეთ.
2. მზა ცომი არ გააჩეროთ, არამედ პირდაპირ 4 ნაწილად გაყავით. მოგვიანებით, ღვეზელის ფენებად იქცევა. ახლა სველი პირსახოცის ქვეშ 20 წუთით გააჩერეთ. მანამდე შიგთავსი მოამზადეთ.
3. შიგთავსისთვის ნიგოზი დააქუცმაცეთ და შაქარი აურიეთ. ამ დროში დასვენებული ცომის ნაჭერი 4 მმ სისქეზე გააბრტყელეთ. ღუმელი 180 გრადუსამდე გაახურეთ, ხოლო საცხობ ფორმას სპეციალური პერგამენტის ქაღალდი დააფინეთ.
4. ცომის პირველ ფენას მურაბა წაუსვით და კაკლის და შაქრის ნარევი მოაყარეთ. მეორე ფენა დააფინეთ და მოქმედება გაიმეორეთ, სანამ ფენები არ დასრულდება. ამის შემდეგ 50-60 წუთით აცხვეთ. გასაფორმებლად ზედა ფენაზე გამდნარი შოკოლადის და ზეთის ნარევი მოასხით. შოკოლადი შეგიძლიათ მიკროტალღურ ღუმელში ან ორთქლზე გაადნოთ. ტორტი ლამაზად გააფორმეთ და პორციებად დაჭერით. ესეც ასე, დესერტი მზადაა.
აქვე გეტყვით, რომ ეს პროდუქტი საფუძველია. ფენოვანი ტკბილეული შეგიძლიათ გააუმჯობესოთ, თუ ცოტა ხნით გასაჟღენთად გაჩერებთ ან რაიმე ლამაზით გააფორმებთ. გამოგადგებათ შოკოლადის ფანტელები, კენკრა ან მურაბა. შესაძლოა, სააღდგომო კულიჩების ფერადი მოსაყრელიც გამოგადგეთ.
კვადრატულად თამამად დაჭერით და შაქრის პუდრა მოაყარეთ. ყავაზე ან კარგ ჩაისთან მისაყოლებლად იდეალურია.