კულინარია
რას აკეთებენ პრაქტიკული გერმანელები გაყინული კენკრის ნარჩენებით
ქმრის მშობლების ბაღში ალუბლის ხე, ჟოლოს ბუჩქები და მარწყვის კვლები იზრდება. გასულ წელს ბევრი კენკრა შევჭამეთ, ნარჩენები კი გავყინეთ. იმდენად ბევრი გავყინეთ, რომ ზამთარში ვერ მოვერიეთ, იმის მიუხედავად, რომ ქალიშვილისთვის „მონასტრულ ქოხს“ და კომპოტებს ხშირად ვაკეთებდი. აქ, უკვე ახალი სეზონი მოგვიახლოვდა. გერმანელმა დაქალმა ერთგვარი გამოსავალი მასწავლა: კენკრის ლიქიორი. მის კულინარიული შედევრების არსენალში გაყინული ალუბლის მარტივი რეცეპტი ვიპოვეთ.
რეცეპტი იმდენად მარტივია, რომ დიდ ძალისხმევას არ მოითხოვს. მისი დახმარებით საკითხი „სად წავიღო კენკრა?“ უბრალოდ აღარ შეგაწუხებთ. ახლა მეგობრებს და ნაცნობებს ჩვენთან სტუმრობა განსაკუთრებით სიამოვნებთ.
ალუბლის ტკბილი ნაყენი
ალუბლის ტკბილი ნაყენი სადღესასწაულო სუფრაზე უძველესი დროიდან შესანიშნავი სასმელია. ოდესღაც თითქმის ყველა სახლში სტუმრების მისაღებად ამ სასმელს ამზადებდნენ. გასაკვირი არცაა, ის გემრიელი და მარტივად მოსამზადებელია, თან ყველაზე მარტივ ინგრედიენტებს მოითხოვს. გარდა ამისა, გაწურვის შემდეგ დარჩენილი კენკრა შეგიძლიათ წასახემსებლად გამოიყენოთ. მთვრალი ალუბალი ნაყენში ალუბლის ნოტებს კიდევ უფრო ხსნის. ტრადიციულად, ამ სასმელის მომზადების ოჯახური რეცეპტები საიდუმლოდ ინახებოდა და მემკვიდრეობით გადაეცემოდა.
როგორ მოვამზადოთ ალუბლის ტკბილი ნაყენი
დღეს Alltime.ge-ს რედაქცია გიზიარებთ ალუბლის ტკბილი ნაყენის გამოცდილ რეცეპტს, რომელსაც სახლის პირობებში ადვილად გაიმეორებთ. ამ გემოს პირველივე ყლუპზე დაიმახსოვრებთ: დამახასიათებელი კენკრის ტკბილ–მჟავე სიმწკლარტე ამარეტოს მსგავს არომატთან ერთად. ალუბლის ნაყენი დამწყებ დეგუსტატორებს და შინაურული ალკოჰოლური სასმელების ნამდვილ მცოდნეებს ერთნაირად გაახარებს.
1. 1,6 კგ გაყინული ალუბალი საყინულიდან გამოიღეთ და ოთახის ტემპერატურაზე გაალღვეთ. რატომ გაყინული? ასე გემო უფრო გაჯერებული გამოდის. გარდა ამისა, ნაკლები შაქრის დამატება სჭირდება.
2. გალღობილი კენკრა სამლიტრიან ქილებში გადაანაწილეთ და ყელამდე არყით გაავსეთ. ერთ ქილაზე 1,2 ლ ძლიერი ალკოჰოლური სასმელი დაგჭირდებათ. ქილებს თავსახური დაახურეთ და ბნელ ადგილას 50 დღე გააჩერეთ. უფრო დიდხანს არ გააჩეროთ, რადგან კურკებიდან ნაყენში წყალბადციანმჟავა მოხვდება.
3. 50-ე დღეს არაყი სხვა ჭურჭელში გადაასხით, თითოეულ ქილას 1 ჭიქა შაქარი დაუმატეთ და ახალი ულუფა არაყი დაასხით. შემდეგ ქილები 30 დღით ბნელ ადგილას გააჩერეთ. პირველი დაწურული ნაყენიც მოხუფეთ. დროდადრო ქილები აუცილებლად შეანჯღრიეთ.
4. 30 დღის შემდეგ შაქრიანი ნაყენი გადაასხით, შემდეგ პირველი დაწურული ნაყენი დაასხით. ალუბლის ტკბილი ნაყენი მზადაა.
გაყინული ალუბლის ამ მარტივ რეცეპტს ბევრი უპირატესობა აქვს. მაგალითად, ბრაგას სუნის და საფუარის შეგრძნების არ ქონა. გაფილტვრა და გამოხდა არ სჭირდება. რაც ყველაზე მნიშვნელოვანია, ალუბლის ნაყენი ზომიერად ტკბილია. სუფრაზე ჩაციებული სასმელი პატარა ჭიქებით გაიტანეთ, როგორც აპერიტივი.