კულინარია
მთელი ცხოვრება კაკალს არასწორად ჭამდით! აი, როგორ უნდა მიირთვათ
კაკალი ჭამის წინ უნდა დაალბოთ. რატომ? დღეს გიამბობთ, თუ რაში მდგომარეობას „მშრალი“ კაკლის საფრთხე.
კაკალი, როგორც ყველა მარცვალი, ფიტინის მჟავას შეიცავს. ფიტინის მჟავა კაკალს ცხოველებისგან იცავს, მომწიფების საშუალებას აძლევს. კაკალში ფიტინის მჟავის ნარჩენები საჭმლის მონელების პროცესს ართულებს. თუ კაკალს ჩაალბობთ, მავნე მჟავების მოშორებას შეძლებთ. წყალი მავნე მჟავე ფერმენტების ინჰიბიტორად გამოდის, რომელშიც მჟავა იშლება. ეს იმას ნიშნავს, რომ კაკალს უფრო მარტივად მოინილებთ, ხოლო ვიტამინებს სწრაფად და სრულყოფილად აითვისებთ. ამასთან, თუ კაკალს თბილ წყალში ჩაალბობთ, მას კანს ადვილად მოაშორებთ!
აი, რამდენი ხნით უნდა ჩაალბობთ სხვადასხვა სახეობის კაკალი:
- ნიგოზი – 8 საათი
- ნუში – 12 საათი
- პეკანი – 8 საათი
- გოგრის თესლი – 7 საათი
- კაკალი მაკადამია – 4 საათი
- კედრის კაკალი – 8 საათი
- თხილი – 8 საათი
- აკაჟუ – 6 საათი
- სელის თესლი – 6 საათი
- იონჯას თესლი – 12 საათი
- ბროკოლის თესლი – 8 საათი
გახსოვდეთ: თუ კაკლის დიდხანს და სრულყოფილად ჩალბობა გადაწყვიტეთ, წყალი ყოველ 8 საათში უნდა გამოცვალოთ.