Connect with us

კულინარია

პროფესიონალი შეფ-მზარეულის 15 საიდუმლო, რომელიც მხოლოდ კულინარიის სკოლებშია ცნობილი

პროფესიონალი შეფ-მზარეული ცდილობს შეინარჩუნოს საკუთარი საიდუმლო და მხოლოდ სტუდენტებს გაუზიაროს. თუმცა, ზოგიერთი მათგანი მაინც ახერხებს სააშკარაოზე გამოსვლას.

ჩვენ შევკრიბეთ რამდენიმე საიდუმლო, რომ დაგეხმაროთ უკეთესად მოამზადოთ საუკეთესო კერძები.

1. იდეალური სტეიკი

არასოდეს არ შეწვათ პირდაპირ მაცივრიდან გამოღებული ხორცი. დატოვეთ ის ოთახის ტემპერატურაზე ერთი  ან ორი საათით –  “გაალღვეთ” და როდესაც შეწვავთ, ის  თანაბრად იქნება შემწვარი და მიიღებთ სრულყოფილ და სასურველ სტეიკს. და იმისათვის, რომ გამოიყურებოდეს ლამაზად, ხორცი უნდა გადაახვიოთ პერგამენტის ქაღალდში შეწვის დროს.

2. ყველაზე წვნიანი ხორცი

ქათამი ან მჭლე ღორის შემწვარი დიდი ხნის შენახვის შემდეგ ძალიან გამომშრალია. ამის თავიდან ასაცილებლად, ევროპელი მზარეულები ჭკვიან ხერხს მიმართავენ – ხორცს ათავსებენ მარილწყალში. ამის მომზადება ძალიან მარტივია: 1 ლიტრ წყალს უნდა დაამატოთ 1/4 ჭიქა მარილი და, თუ გსურთ, 1/2 ჭიქა შაქარი, შემდეგ მოათავსეთ ხორცი ისე, რომ მთლიანად დაიფაროს და შედგით მაცივარში.

მაცივარში ყოფნის დრო დამოკიდებულია პროდუქტზე –  არ უნდა აღემატებოდეს 8 საათს და უნდა იყოს არანაკლებ ნახევარი საათისა.

3. სურნელოვანი სანელებლები

ისეთი, როგორიცაა შავი პილპილი ან კალინი, მთლიანად აძლევს თავის გემოს კერძს. ამის თავიდან ასაცილებლად, ის უნდა დავნაყოთ და კერძს არ მისცემს სპეციფიურ გემოს.

4. საჰაერო საცხობი

სრულყოფილი ცომის მოსამზადებლად, დაიცავით ერთი მარტივი წესი: დატოვეთ კარაქი და კვერცხი ღამით ოთახის ტემპერატურაზე.

5. შემწვარი თევზი

უგემრიელესი თევზის მოსამზადებლად, თევზს თხლად გადაუსვით მაიონეზი, ამის შემდეგ მოაყარეთ მარილი და შეწვით. შეგიძლიათ გამოიყენოთ სამზარეულოს ფუნჯი, რათა უფრო მარტივად მოახერხოთ მაიონეზის თანაბრად გადანაწილება თევზზე.

არ გამოიყენოთ სანელებლები, უნდა გადაუსვათ მხოლოდ მაიონეზი, ხოლო როდესაც შეიწვება მოასხით მცირე რაოდენობის ლიმონის წვენი.

6. სტეიკი კარაქის გარეშე

ერთ-ერთმა ყველაზე ცნობილმა მზარეულმა მსოფლიოში, ალენ დუკასმა, გაამჟღავნა თავისი საიდუმლო გემრიელი სტეიკის მოსამზადებლად. როდესაც მას ვწვავთ, მან პირველად უნდა მოათავსოთ იმ მხარეს, სადაც ცხიმის ნაჭრები აქვს. ეს არა მარტო იდეალურ გემოს აძლევს, არამედ არ ხდის ცხიმის გამოყენების საჭიროებას.

7. ნაზი კარტოფილის პიურე

სანამ მოხარშულ კარტოფილს პიურედ გადააქცევთ, ისინი უნდა იყოს გამხმარი. ამის გასაკეთებლად, მოხარშული კარტოფილი მოათავსეთ იგი მშრალ ცხელ ტაფაზე და გამორთეთ ისე, რომ არ დაიწვას. ამის შემდეგ მოამზადეთ პიურე.

პატარა საიდუმლო: თუ გსურთ ის იყოს უფრო მეტად თხევადი, დაამატეთ ცოტა ცხელი რძე და კარგად აურიეთ.

8. დახვეწილი სუპ-პიურე

სანამ მოამზადებთ ბოსტნეულის წვნიანის პიურეს, ჯერ ზეთში შეწვით ბოსტნეული  და შემდეგ დაამატეთ წყალი ან ბულიონი. ის გამორჩეულია გემოთი და სურნელით, ასევე მდიდარია ვიტამინებით.

9. ყველაზე გემრიელი ბლინები

მიუხედავად რეცეპტისა, ბლინის ცომს ყოველთვის დაამატეთ რამდენიმე ჩ.კ. კარგი არაჟანი. ეს ტექნიკა მუშაობს ყველა შემთხვევაში გამონაკლისის გარეშე,  ისინი აღმოჩნდნენ ბევრად უფრო გემრიელი და არომატული.

10. შაქარი არა სიტკბოსთვის

შაქარმა შეიძლება შეასრულოს მარილის ფუნქცია. დაამატეთ შაქარი ნებისმიერ კერძს, სადაც არის ახალი, დაკონსერვებული პომიდორი ან ტომატის პასტა – ეს ოდნავ მოაშორებს მათ ბუნებრივ მჟავას და საშუალებას გაძლევთ კერძი იყოს იდეალური.

11. ყველაზე რთული კერძი – შემწვარი კვერცხი

სრულყოფილი რეცეპტი ამ კერძისა, სამი ძირითადი კომპონენტია: სქელ ძირიანი ტაფა, კარაქი და მინიმალური ტემპერატურა. სუფთა ტაფას დაუმატეთ დაახლოებით 0.5 ჩ.კ. კარაქი – ის ნელ-ნელა უნდა გადნეს. შემდეგ გატეხეთ კვერცხი მოათავსეთ ტაფაზე და დატოვეთ 4 დან 5 წუთამდე. შემდეგ მოაყარეთ მარილი.

12. გამჭვირვალე ბულიონი

გამჭვირვალე ქათმის ბულიონის მოსამზადებლად,  უნდა მოამზადოთ ქათმის წვნიანი და ძალიან დაბალ ცეცხლზე დადგათ მინიმუმ 3 საათის განმავლობაში. შემდეგ დაუმატეთ ოხრახუში ან ნიახური, სტაფილო და ხახვი.

13. გამომცხვარი პურის ქერქი

როდესაც ვაცხობთ პურს, ყველაზე ხშირად არის სირთულეები ქერქის მოსამზადებლად: ზოგჯერ ის რჩება ძალიან ღია, ზოგჯერ კი პირიქით. პრობლემის გადაჭრა ძალიან მარტივია: ცომი მოათავსეთ მცირე რაოდენობის წყლით სავსე კონტეინერში და შემდეგ შედგით ღუმელში.  ორთქლი დახმარებით მიიღებთ დახვეწილ, ლამაზ და გემრიელ ქერქს.

14. შეწვით ხახვი სწორად

განათავსეთ ტაფა საშუალო ცეცხლზე, დაამატეთ კარაქი და მცენარეული ზეთი და დავამატოთ დაჭრილი ხახვი მარილით. მარილი ერთდროულად რამდენიმე ამოცანას შეასრულებს: ის ხელს უწყობს უსიამოვნო სუნის გაქრობას და დაეხმარება ხახვს, რომ უფრო სწრაფი კარამელიზაცია მოახდინოს, რაც ოდნავ ტკბილ გემოს მიანიჭებს.

15. ნუ გეშინიათ ნივრის

ნივრის არა მხოლოდ ვამპირებს ეშინიათ, მისმა სუნმა შეიძლება ჩაშალოს ბიზნეს შეხვედრა და რომანტიული ვახშამი. თუ გიყვართ ეს ბოსტნეული, მაგრამ არ იყენებთ მას სუნის გამო,  არ დაამატოთ ის კერძს მთლიანად, გამოიყენეთ მხოლოდ ნივრის ფირფიტა: საკვებს ის აძლევს თავის არომატს, ხოლო თქვენ შეგიძლიათ უსიამოვნო სუნი თავიდან აიცილოთ.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement