ყვავილები
ბუჩქი, რომლის ქვეშაც ძირს დავარდნილი ვაშლი უნდა დამარხოთ
რაც თავი მახსოვს, მშობლების აგარაკი მთელი ზაფხული ჰორტენზიებში ჩაფლულია. ადრე დედის ბაღში მხოლოდ თეთრყვავილებიანი ბუჩქები იზრდებოდა. ახლახანს მშობლებმა რამდენიმე სხვა ჯიში შეიძინეს. ამბობს, რომ თითქოს აგარაკი რომელიმე ფრანგულ სოფელში გადაიტანა. იცით როგორი სასიამოვნოა ასეთ ყვავილნარში ფინჯანი ყავით დილის შეხვედრა! დედა დარწმუნებულია, რომ მჟავე მიწა ჰორტენზიასთვის ყველაზე მისაღებია. კარგია, რომ აგარაკზე ვაშლის ბაღიც აქვთ.
ვაშლი შესანიშნავი ბუნებრივი შემამჟავებელია. რა თქმა უნდა, მაღაზიაში ნაყიდ სასუქს ვერ ჩაანაცვლებს, რადგან ამ უკანასკნელში მეტი ვიტამინი და მიკროელემენტია. და მაინც, ვაშლი მიწის მჟავიანობის დონეს სწრაფად და ბუჩქის დაზიანების გარეშე ზრდის. ბებია სწორედ ამ მეთოდს იყენებდა. მისგან აგარაკზე ყველაზე ძლიერი და აყვავებული ჰორტენზიის ბუჩქები დაგვრჩა.
მჟავე მიწა ჰორტენზიასთვის საკუთარი ხელით
ადრე ძირს დავარდნილ ვაშლს კომპოსტის ორმოში ვიყენებდით. ახლა ვედროში ვაწყობთ და დასვენების დღეებს ველოდებით. როცა თავისუფალი დრო გვაქვს, ჰორტენზიასთან მიგვაქვს. ნაყოფი, რომელსაც კერძში ან მურაბაში ვერ გამოიყენებთ, მოყვარულ მებაღეს მაინც დაეხმარება. თითოეული ბუჩქის ქვეშ 1 ვედრო ვაშლი დამარხეთ. ამრიგად, მიწის მჟავიანობას ადვილად გაზრდით.
თუ დრო გაქვთ, ვაშლის სასუქი მოამზადეთ. ამისთვის ვაშლი რამდენიმე ნაწილად დაყავით და დიდ კონტეინერში ჩაყარეთ, წყალი დაასხით. 3 კგ ვაშლზე მინიმუმ 1 ლ წყალი დაგჭირდებათ. ნარევი 2 დღე დააყენეთ. შემდეგ ამ სასუქით ბუჩქები ფესვების ქვეშ მორწყეთ. 3 ლ ნაყენი თითოეულ ბუჩქზე საკმარისია.
სანამ ჰორტენზიას ვაშლის ნაყენით მორწყავთ, რამდენიმე მარტივი მოქმედება შეასრულეთ. პირველ რიგში, ბუჩქის გარშემო პატარა ჩაღრმავება გააკეთეთ. მასში ვაშლი ჩატუმბეთ. მხოლოდ ამის შემდეგ ვაშლის ნაყენით მორწყეთ. ზემოდან ბალახის მულჩი დააფარეთ.
ვაშლის სასუქი უკვე მეორე სეზონზე შედეგს გამოიღებს. მჟავე მიწაზე ჰორტენზია დიდებულად იზრდება და მფლობელს დიდებული ყვავილობით ახარებს. მით უფრო, ამ შემთხვევაში მცენარეს დაავადება და მავნებლები არ აშინებს. საყვარელ ყვავილზე ზრუნვა საკმაოდ მარტივია. ვაშლის მოსავლის ნაწილი ყვავილს დაუთმეთ, რომ ფერადი ბაღით და ზაფხულის სურნელით დიდხანს დატკბეთ!